Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Pulpety wieprzowe na młodej kapuście*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 1156189" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Pulpety wieprzowe na młodej kapuście</strong></p><p></p><p>Przepis na tę smaczną potrawę autorstwa Karola Okrasy wypatrzyła moja mama w jakiejś babskiej gazecie.</p><p>Jadłam ją już w kilku wersjach - bez sosu ostrygowego i kuminu, z wszystkimi przyprawami, ale bez szczawiu i w pełnej wersji (ale z mniejszą ilością masła). Wszystkie były dobre, a potrawa łatwa i szybka w przygotowaniu. Mnie najbardziej smakuje drugiego dnia, gdy wchłonie wszystkie aromaty.</p><p></p><p>Składniki:</p><p>70 dag młodej kapusty</p><p>200 ml bulionu (nie dawałam, wystarczyło kilka łyżek wody)</p><p>10 dag masła (u mnie jakieś 4 -5 dag)</p><p>1 cebula</p><p>2 - 3 ząbki czosnku</p><p>2 obrane pomidory</p><p>5 dag liści świeżego szczawiu</p><p>1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego</p><p>2 łyżki sosu ostrygowego</p><p>olej/oliwa</p><p></p><p>Pulpety:</p><p>250 g mielonego mięsa wieprzowego (u mnie z szynki)</p><p>2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego</p><p>ostra papryczka ( u mnie szczypta chili)</p><p>posiekana kolendra (u mnie natka pietruszki)</p><p>1 żółtko</p><p>1 łyżka koncentratu pomidorowego ( u mnie passata)</p><p>sól, pieprz</p><p>od siebie dodałam czosnek, mielony kumin, mieloną kolendrę oraz ok. 60 g twarogu</p><p></p><p>Posiekać cebulę i czosnek. Zeszklić je na oliwie, dodać posiekaną kapustę. Smażyć 3 minuty, dodać masło i bulion, doprawić solą i pieprzem, przykryć i dusić 12 minut.</p><p>Dodać kmin, pokrojone pomidory, szczaw, sos ostrygowy, wymieszać.</p><p>W międzyczasie do mięsa dodać jogurt, koncentrat, żółtko, posiekaną papryczkę, kolendrę i przyprawy (u mnie jeszcze twaróg).</p><p>Z masy uformować pulpety wielkości orzecha włoskiego i położyć je na kapuście.</p><p>Dusić pod przykryciem 10 minut.</p><p></p><p></p><p>Na zdjeciu z podwójnej porcji:</p><p></p><p>[ATTACH=full]65662[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 1156189, member: 1024"] [B]Pulpety wieprzowe na młodej kapuście[/B] Przepis na tę smaczną potrawę autorstwa Karola Okrasy wypatrzyła moja mama w jakiejś babskiej gazecie. Jadłam ją już w kilku wersjach - bez sosu ostrygowego i kuminu, z wszystkimi przyprawami, ale bez szczawiu i w pełnej wersji (ale z mniejszą ilością masła). Wszystkie były dobre, a potrawa łatwa i szybka w przygotowaniu. Mnie najbardziej smakuje drugiego dnia, gdy wchłonie wszystkie aromaty. Składniki: 70 dag młodej kapusty 200 ml bulionu (nie dawałam, wystarczyło kilka łyżek wody) 10 dag masła (u mnie jakieś 4 -5 dag) 1 cebula 2 - 3 ząbki czosnku 2 obrane pomidory 5 dag liści świeżego szczawiu 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 2 łyżki sosu ostrygowego olej/oliwa Pulpety: 250 g mielonego mięsa wieprzowego (u mnie z szynki) 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego ostra papryczka ( u mnie szczypta chili) posiekana kolendra (u mnie natka pietruszki) 1 żółtko 1 łyżka koncentratu pomidorowego ( u mnie passata) sól, pieprz od siebie dodałam czosnek, mielony kumin, mieloną kolendrę oraz ok. 60 g twarogu Posiekać cebulę i czosnek. Zeszklić je na oliwie, dodać posiekaną kapustę. Smażyć 3 minuty, dodać masło i bulion, doprawić solą i pieprzem, przykryć i dusić 12 minut. Dodać kmin, pokrojone pomidory, szczaw, sos ostrygowy, wymieszać. W międzyczasie do mięsa dodać jogurt, koncentrat, żółtko, posiekaną papryczkę, kolendrę i przyprawy (u mnie jeszcze twaróg). Z masy uformować pulpety wielkości orzecha włoskiego i położyć je na kapuście. Dusić pod przykryciem 10 minut. Na zdjeciu z podwójnej porcji: [ATTACH=full]65662[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Pulpety wieprzowe na młodej kapuście*
Top
Bottom