Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo inne/Dodatki do pieczywa
Pumpernickel
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="tatter" data-source="post: 454870" data-attributes="member: 1142"><p>450g maki zytniej (moze byc razowa)</p><p>225g maki pszennej razowej</p><p>115g bulgur wheat (nie znam polskiej nazwy)</p><p>2 lyzeczki soli</p><p>2 lyzki molasy</p><p>850g cieplej wody</p><p>1 lyzka oleju </p><p></p><p>Molase wymieszac z ciepla woda. Maki, bulgur wheat i sol wymieszac ze soba i dodac molase z woda. Dobrze wymieszac, choc jest to nieco trudne bo masa jest gesta. Wylozyc do 2 naoliwionych blaszek chlebowych, szczelnie zakryc folia i odstawic na 24 godziny. </p><p>Rozgrzac piec do 110 C. Foremki z chlebem przykryclekko folia aluminiowa. Do duzej blaszki do pieczenia drobiu (miesa) z kratka nalac wrzatku. Foremki z chlebem umiescic na kratce i ostroznie przeniesc do pieca. Piec bochenki przez 4 godziny, potem zwiekszyctemperature do 160C. Dolac wody do duzej blachy jesli zajdzie taka potrzeba, zdjac folie aluminiowa z chlebow i piec kolejna 30-45 min...</p><p>Studzic w blaszce 5 min, potem wyciagnac i kompletnie wystudzic. Zimny zawinac podwojnie w papier do pieczenia, a potem folie aluminiowa i zostawic na przynajmniej 24 godziny.</p><p>Dzieki tej metodzie chleb jest doskonaly..im dluzej go przechowujemy tym jest lepszy...</p><p>Przepis od C. Ingram</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="tatter, post: 454870, member: 1142"] 450g maki zytniej (moze byc razowa) 225g maki pszennej razowej 115g bulgur wheat (nie znam polskiej nazwy) 2 lyzeczki soli 2 lyzki molasy 850g cieplej wody 1 lyzka oleju Molase wymieszac z ciepla woda. Maki, bulgur wheat i sol wymieszac ze soba i dodac molase z woda. Dobrze wymieszac, choc jest to nieco trudne bo masa jest gesta. Wylozyc do 2 naoliwionych blaszek chlebowych, szczelnie zakryc folia i odstawic na 24 godziny. Rozgrzac piec do 110 C. Foremki z chlebem przykryclekko folia aluminiowa. Do duzej blaszki do pieczenia drobiu (miesa) z kratka nalac wrzatku. Foremki z chlebem umiescic na kratce i ostroznie przeniesc do pieca. Piec bochenki przez 4 godziny, potem zwiekszyctemperature do 160C. Dolac wody do duzej blachy jesli zajdzie taka potrzeba, zdjac folie aluminiowa z chlebow i piec kolejna 30-45 min... Studzic w blaszce 5 min, potem wyciagnac i kompletnie wystudzic. Zimny zawinac podwojnie w papier do pieczenia, a potem folie aluminiowa i zostawic na przynajmniej 24 godziny. Dzieki tej metodzie chleb jest doskonaly..im dluzej go przechowujemy tym jest lepszy... Przepis od C. Ingram [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo inne/Dodatki do pieczywa
Pumpernickel
Top
Bottom