Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
Pumpernikiel
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="mirabbelka" data-source="post: 139406" data-attributes="member: 232"><p><strong>Pumpernikiel</strong></p><p>przepis pochodzi z forum www.der-Sauerteig.de odrobine zmodyfikowany przeze mnie</p><p></p><p>Czas wykonania: 45 min przygotowanie + 2 godz wyrastanie + 4 godz (!! )pieczenie.</p><p>Bardzo zdrowy, musi jednak dojrzewac po upieczeniu min 1-2 dni.</p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p>600 g zakwaszonego ciasta z mąki żytniej (przepis na ciasto zakwaszone znajdziecie <a href="http://cincin.cc/index.php?showtopic=5047" target="_blank">tutaj</a> ) </p><p>400 g mąki żytniej razowej (a jeszcze lepiej tzw żarnówki żytniej lub samodzielnie grubo zmielonej, jesli ktos oczywiscie ma mlynek lub zaprzyjaznionego mlynarza...) </p><p>100 g otrąb mieszanych </p><p>200 g ziaren pszenicy </p><p>150 g płatków owsianych</p><p>250 ml chudego mleka </p><p>50 ml oleju </p><p>1 łyżka soli morskiej </p><p>3 łyżeczki zmielonych ziół (koper, anyz, kminek, kolendra etc.) </p><p>parę łyżeczek zimnej kawy do posmarowania skórki </p><p></p><p><strong>Przygotowanie:</strong></p><p>W wieczór poprzedzający dzień wypieku zalac otręby taką ilością wody, aby je przykryła i pozostawic do napecznienia. Ziarna pszenicy zalac goraca woda.</p><p>Następnego dnia ziarno odsaczyc na sicie i ponownie zalac goraca woda, pozostawic na 2 godz. i potem odcedzic.</p><p>Wszystkie skladniki wymieszać w misce i wyrabiac ok 5 min az ciasto bedzie elastyczne i gladkie. W razie potrzeby dosypac odrobine maki badz dodac mleka. Odstawic na 30 min i jeszcze raz wyrabiac ok 5 min.</p><p>Z ciasta uformowac okragly placek, cos na ksztalt tortu, oproszyc dokladnie maka i pozostawic na ok 2 godz do wyrosniecia w cieple. </p><p>Pozwolić wyrosnąć do podwojenia objętości (u mnie to trwało ok. 4 godzin), po wyrośnięciu posmarować rozpuszczona kawą. </p><p></p><p><strong>Pieczenie:</strong></p><p>Piekarnika nie rozgrzewac przed wlozeniem chleba! Czyli spokojnie moze wyrastac w zimnym, zas po wyrosnieciu nastawic temp 150st C juz z chlebem w srodku. Piec w tej temperaturze ok 4 godzin, co pol godziny lekko zwilzajac powierzchnie chleba. </p><p>Po wylaczeniu piekarnika pozostawic w srodku do pelnego wystygniecia.</p><p>Nastepnego dnia chleb przepolowic i pokroic w plastry, ktore owiniete w folie mozna przechowywac bardzo dlugo w lodowce.</p><p></p><p>Skórka musi być mocno spieczona, ciemno brązowa a chleb po rozkrojeniu jest wilgotny, pachnący i pyszny !!! Bardzo polecam.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="mirabbelka, post: 139406, member: 232"] [B]Pumpernikiel[/B] przepis pochodzi z forum www.der-Sauerteig.de odrobine zmodyfikowany przeze mnie Czas wykonania: 45 min przygotowanie + 2 godz wyrastanie + 4 godz (!! )pieczenie. Bardzo zdrowy, musi jednak dojrzewac po upieczeniu min 1-2 dni. [B]Składniki:[/B] 600 g zakwaszonego ciasta z mąki żytniej (przepis na ciasto zakwaszone znajdziecie [URL="http://cincin.cc/index.php?showtopic=5047"]tutaj[/URL] ) 400 g mąki żytniej razowej (a jeszcze lepiej tzw żarnówki żytniej lub samodzielnie grubo zmielonej, jesli ktos oczywiscie ma mlynek lub zaprzyjaznionego mlynarza...) 100 g otrąb mieszanych 200 g ziaren pszenicy 150 g płatków owsianych 250 ml chudego mleka 50 ml oleju 1 łyżka soli morskiej 3 łyżeczki zmielonych ziół (koper, anyz, kminek, kolendra etc.) parę łyżeczek zimnej kawy do posmarowania skórki [B]Przygotowanie:[/B] W wieczór poprzedzający dzień wypieku zalac otręby taką ilością wody, aby je przykryła i pozostawic do napecznienia. Ziarna pszenicy zalac goraca woda. Następnego dnia ziarno odsaczyc na sicie i ponownie zalac goraca woda, pozostawic na 2 godz. i potem odcedzic. Wszystkie skladniki wymieszać w misce i wyrabiac ok 5 min az ciasto bedzie elastyczne i gladkie. W razie potrzeby dosypac odrobine maki badz dodac mleka. Odstawic na 30 min i jeszcze raz wyrabiac ok 5 min. Z ciasta uformowac okragly placek, cos na ksztalt tortu, oproszyc dokladnie maka i pozostawic na ok 2 godz do wyrosniecia w cieple. Pozwolić wyrosnąć do podwojenia objętości (u mnie to trwało ok. 4 godzin), po wyrośnięciu posmarować rozpuszczona kawą. [B]Pieczenie:[/B] Piekarnika nie rozgrzewac przed wlozeniem chleba! Czyli spokojnie moze wyrastac w zimnym, zas po wyrosnieciu nastawic temp 150st C juz z chlebem w srodku. Piec w tej temperaturze ok 4 godzin, co pol godziny lekko zwilzajac powierzchnie chleba. Po wylaczeniu piekarnika pozostawic w srodku do pelnego wystygniecia. Nastepnego dnia chleb przepolowic i pokroic w plastry, ktore owiniete w folie mozna przechowywac bardzo dlugo w lodowce. Skórka musi być mocno spieczona, ciemno brązowa a chleb po rozkrojeniu jest wilgotny, pachnący i pyszny !!! Bardzo polecam. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
Pumpernikiel
Top
Bottom