Żródło - miesięcznik "Ty i Ja" - lata 70. Opracowanie kulinarne Maria Lemnis i Henryk Vitry.
Składniki
75 dkg obranej dyni, tzw. cukrowej
4 średnie drobno posiekane cebule
3 łyżki soku cytrynowego
1/2 - 3/4 l rosołu wołowego (może być z kostki)
1/4 l śmietany (22 %)
2 ścięte łyżki mąki
1/2 łyżeczki sproszkowanej słodkiej papryki
sól, pieprz
Dynię kroimy w dość dużą kostkę. Wkładamy do dość wysokiego garnka, dodajemy posiekane cebule, sok cytrynowy i na razie 1/2 l rosołu. Solimy i pieprzymy do smaku. Gotujemy na niewiekim ogniu przez 30 minut. Po tym czasie zupę przecieramy przez druciane sitko i podprawiamy śmietaną z rozmieszaną w niej mąką. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dodajemy jeszcze rosołu. Zupę raz jeszcze krótko zagotowujemy i przyprawiamy sproszkowaną papryką. Podajemy z rumianymi grzaneczkami z bułki.
Składniki
75 dkg obranej dyni, tzw. cukrowej
4 średnie drobno posiekane cebule
3 łyżki soku cytrynowego
1/2 - 3/4 l rosołu wołowego (może być z kostki)
1/4 l śmietany (22 %)
2 ścięte łyżki mąki
1/2 łyżeczki sproszkowanej słodkiej papryki
sól, pieprz
Dynię kroimy w dość dużą kostkę. Wkładamy do dość wysokiego garnka, dodajemy posiekane cebule, sok cytrynowy i na razie 1/2 l rosołu. Solimy i pieprzymy do smaku. Gotujemy na niewiekim ogniu przez 30 minut. Po tym czasie zupę przecieramy przez druciane sitko i podprawiamy śmietaną z rozmieszaną w niej mąką. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dodajemy jeszcze rosołu. Zupę raz jeszcze krótko zagotowujemy i przyprawiamy sproszkowaną papryką. Podajemy z rumianymi grzaneczkami z bułki.