Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Pumpkin soup
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 753438" data-attributes="member: 10341"><p><span style="font-size: 26px">Żródło - miesięcznik &quot;Ty i Ja&quot; - lata 70. Opracowanie kulinarne Maria Lemnis i Henryk Vitry.</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"><strong>Składniki</strong></span></p><p><span style="font-size: 26px"><strong></strong>75 dkg obranej dyni, tzw. cukrowej</span></p><p><span style="font-size: 26px">4 średnie drobno posiekane cebule</span></p><p><span style="font-size: 26px">3 łyżki soku cytrynowego</span></p><p><span style="font-size: 26px">1/2 - 3/4 l rosołu wołowego (może być z kostki)</span></p><p><span style="font-size: 26px">1/4 l śmietany (22 %)</span></p><p><span style="font-size: 26px">2 ścięte łyżki mąki</span></p><p><span style="font-size: 26px">1/2 łyżeczki sproszkowanej słodkiej papryki</span></p><p><span style="font-size: 26px">sól, pieprz</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px">Dynię kroimy w dość dużą kostkę. Wkładamy do dość wysokiego garnka, dodajemy posiekane cebule, sok cytrynowy i na razie 1/2 l rosołu. Solimy i pieprzymy do smaku. Gotujemy na niewiekim ogniu przez 30 minut. Po tym czasie zupę przecieramy przez druciane sitko i podprawiamy śmietaną z rozmieszaną w niej mąką. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dodajemy jeszcze rosołu. Zupę raz jeszcze krótko zagotowujemy i przyprawiamy sproszkowaną papryką. Podajemy z rumianymi grzaneczkami z bułki.</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 753438, member: 10341"] [SIZE=10]Żródło - miesięcznik "Ty i Ja" - lata 70. Opracowanie kulinarne Maria Lemnis i Henryk Vitry. [B]Składniki [/B]75 dkg obranej dyni, tzw. cukrowej 4 średnie drobno posiekane cebule 3 łyżki soku cytrynowego 1/2 - 3/4 l rosołu wołowego (może być z kostki) 1/4 l śmietany (22 %) 2 ścięte łyżki mąki 1/2 łyżeczki sproszkowanej słodkiej papryki sól, pieprz Dynię kroimy w dość dużą kostkę. Wkładamy do dość wysokiego garnka, dodajemy posiekane cebule, sok cytrynowy i na razie 1/2 l rosołu. Solimy i pieprzymy do smaku. Gotujemy na niewiekim ogniu przez 30 minut. Po tym czasie zupę przecieramy przez druciane sitko i podprawiamy śmietaną z rozmieszaną w niej mąką. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dodajemy jeszcze rosołu. Zupę raz jeszcze krótko zagotowujemy i przyprawiamy sproszkowaną papryką. Podajemy z rumianymi grzaneczkami z bułki. [/SIZE] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Pumpkin soup
Top
Bottom