- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Puree ziemniaczane po włosku
800 g sypkich ziemniaków
spora garść posiekanej pietruszki i szałwii
2 ząbki czosnku
50 g suszonych pomidorów z oliwce
10 ml oliwy z oliwek
sól i pieprz
1. Ziemniaki obieramy w osolonej wodzie, gotujemy ,odcedzamy i przeciskamy przez praskę.
2. Pomidory siekamy w drobne paseczki. Tak samo postępujemy z szałwią. Czosnek drobno siekamy.
3. Dodajemy oliwę (10 ml) i dodatkowo oliwę z pomidorów. Wszystko mieszamy. Dodajemy zioła solimy i pieprzymy do smaku i jeszcze raz mieszamy.
4. Podajemy do wszelkiego rodzaju mięs.
Ps Przepis zaczerpnięty z "KOCHEN Annemarie Wideisen's" w oryginale - Italienisches Kartoffelpüree

800 g sypkich ziemniaków
spora garść posiekanej pietruszki i szałwii
2 ząbki czosnku
50 g suszonych pomidorów z oliwce
10 ml oliwy z oliwek
sól i pieprz
1. Ziemniaki obieramy w osolonej wodzie, gotujemy ,odcedzamy i przeciskamy przez praskę.
2. Pomidory siekamy w drobne paseczki. Tak samo postępujemy z szałwią. Czosnek drobno siekamy.
3. Dodajemy oliwę (10 ml) i dodatkowo oliwę z pomidorów. Wszystko mieszamy. Dodajemy zioła solimy i pieprzymy do smaku i jeszcze raz mieszamy.
4. Podajemy do wszelkiego rodzaju mięs.
Ps Przepis zaczerpnięty z "KOCHEN Annemarie Wideisen's" w oryginale - Italienisches Kartoffelpüree