Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Puszysta babka
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Krystyna9" data-source="post: 822369" data-attributes="member: 4258"><p>[ATTACH=full]38348[/ATTACH]</p><p></p><p>Składniki:</p><p></p><p>* 5 jajek (całe)</p><p>* 1 szklanka (niepełna) cukru - ja dałam pół na pół zwykły i brązowy</p><p>* 1 cukier wanilinowy</p><p>* 1 szklanka mąki tortowej</p><p>* 2 łyżki budyniu waniliowego</p><p>* 1-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia</p><p>* 1/2 szklanki oleju</p><p>* jako dodatek smakowy : 50 g płatków czekoladowych</p><p></p><p>(*) - szklanka o pojemności 250 ml</p><p></p><p>Mąkę wymieszać z budyniem i proszkiem do pieczenia. </p><p>Całe jajka z cukrem i cukrem wanilinowym ubijać tak długo aż powstanie <strong>gęsta</strong> i puszysta, kremowa masa ( zwiększa się objętość tak coś ok. 5 razy). Teraz można odstawić mikser a wziąć łyżkę lub ubijak taki rózgowy. Do masy jajecznej przesiewamy partiami mąkę i delikatnie mieszamy. Dodajemy płatki czekoladowe.</p><p>Jak cała mąka jest już dobrze wymieszana z masą jajeczną, dolewamy olej, ciągle mieszając. </p><p>Ciasto przekładamy do foremki (może być foremka keksowa lub babkowa z kominkiem) w wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175-175 stopni, na ok. 50 -60 minut. W trakcie pieczenia, jak babka już pięknie urośnie, zwiększamy temperaturę do 180 stopni.</p><p></p><p>[ATTACH=full]38349[/ATTACH]</p><p></p><p>Tu, na zdjęciach, była pieczona w nowej, silikonowej foremce i niestety płatki róży przypaliły się.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Krystyna9, post: 822369, member: 4258"] [ATTACH=full]38348[/ATTACH] Składniki: * 5 jajek (całe) * 1 szklanka (niepełna) cukru - ja dałam pół na pół zwykły i brązowy * 1 cukier wanilinowy * 1 szklanka mąki tortowej * 2 łyżki budyniu waniliowego * 1-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia * 1/2 szklanki oleju * jako dodatek smakowy : 50 g płatków czekoladowych (*) - szklanka o pojemności 250 ml Mąkę wymieszać z budyniem i proszkiem do pieczenia. Całe jajka z cukrem i cukrem wanilinowym ubijać tak długo aż powstanie [B]gęsta[/B] i puszysta, kremowa masa ( zwiększa się objętość tak coś ok. 5 razy). Teraz można odstawić mikser a wziąć łyżkę lub ubijak taki rózgowy. Do masy jajecznej przesiewamy partiami mąkę i delikatnie mieszamy. Dodajemy płatki czekoladowe. Jak cała mąka jest już dobrze wymieszana z masą jajeczną, dolewamy olej, ciągle mieszając. Ciasto przekładamy do foremki (może być foremka keksowa lub babkowa z kominkiem) w wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175-175 stopni, na ok. 50 -60 minut. W trakcie pieczenia, jak babka już pięknie urośnie, zwiększamy temperaturę do 180 stopni. [ATTACH=full]38349[/ATTACH] Tu, na zdjęciach, była pieczona w nowej, silikonowej foremce i niestety płatki róży przypaliły się. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Puszysta babka
Top
Bottom