Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Puszysta szarlotka. Biszkopt z jabłkami.
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Mała_Mi" data-source="post: 1031103" data-attributes="member: 2721"><p>Nie znalazłam, ale jeśli jest już taki przepis, to proszę o połączenie.</p><p></p><p>Przepis na tę pyszną szarlotkę wypatrzyłam na blogu <a href="http://aliner.blox.pl/2010/04/Pulchna-szarlotka.html" target="_blank">Pysznie, pyszniutko</a>. Bardzo ją polecam, jeśli szukacie odmiany od tradycyjnych szarlotek na kruchym cieście, lub po prostu macie ochotę na smaczne ciasto z jabłkami. </p><p></p><p>[ATTACH=full]57133[/ATTACH]</p><p></p><p>5 jajek</p><p>3/4 szklanki cukru</p><p>1 szklanka mąki pszennej</p><p>1/2 szklanki mąki ziemniaczanej</p><p>200 g masła</p><p>1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia</p><p></p><p>6-8 dużych jabłek</p><p>1 kisiel cytrynowy</p><p>100 ml wody</p><p>cukier do smaku ( w zależności od kwaśności jabłek)</p><p></p><p>Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych. Pokroić w kostkę. Poddusić wraz z wodą i cukrem, aż będą miękkie. Wsypać kisiel i energicznie mieszając, zagotować. Odstawić do przestudzenia.</p><p></p><p>Białka ubić na sztywno z kilkoma kroplami soku z cytryny. Dodać cukier i nadal ubijać. Następnie dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Dodać obi mąki i proszek, wymieszać. Następnie dodać rozpuszczone masło i ponownie delikatnie wymieszać.</p><p></p><p>Połowę ciasta wylać do wyłożonej papierem formy do pieczenia ( Piekłam w formie 26 x 19 cm. ) .</p><p>Piec przez 10 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.</p><p></p><p>Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka i przykryć pozostałym ciastem. Całość piec około 40 minut, aż będzie złote. Upieczone ciasto ostudzić i posypać cukrem pudrem.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Mała_Mi, post: 1031103, member: 2721"] Nie znalazłam, ale jeśli jest już taki przepis, to proszę o połączenie. Przepis na tę pyszną szarlotkę wypatrzyłam na blogu [URL="http://aliner.blox.pl/2010/04/Pulchna-szarlotka.html"]Pysznie, pyszniutko[/URL]. Bardzo ją polecam, jeśli szukacie odmiany od tradycyjnych szarlotek na kruchym cieście, lub po prostu macie ochotę na smaczne ciasto z jabłkami. [ATTACH=full]57133[/ATTACH] 5 jajek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 200 g masła 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6-8 dużych jabłek 1 kisiel cytrynowy 100 ml wody cukier do smaku ( w zależności od kwaśności jabłek) Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych. Pokroić w kostkę. Poddusić wraz z wodą i cukrem, aż będą miękkie. Wsypać kisiel i energicznie mieszając, zagotować. Odstawić do przestudzenia. Białka ubić na sztywno z kilkoma kroplami soku z cytryny. Dodać cukier i nadal ubijać. Następnie dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Dodać obi mąki i proszek, wymieszać. Następnie dodać rozpuszczone masło i ponownie delikatnie wymieszać. Połowę ciasta wylać do wyłożonej papierem formy do pieczenia ( Piekłam w formie 26 x 19 cm. ) . Piec przez 10 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka i przykryć pozostałym ciastem. Całość piec około 40 minut, aż będzie złote. Upieczone ciasto ostudzić i posypać cukrem pudrem. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Puszysta szarlotka. Biszkopt z jabłkami.
Top
Bottom