- Maj 5, 2010
- 1,297
- 0
- 0
Przepis zaczerpnięty z internetu po moich modyfikacjach.
4-5 jajek
3/4 lub 1 szkl cukru,
1 szklanka mąki ziemniaczanej,
2/3 szklanki mąki tortowej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 kisiel pomarańczowy (może być cytrynowy czy wiśniowy,w zależności jakich owoców użyjemy)
3/4 szkl oleju
1 szkl jagód ,wiśni lub innych owoców
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier,następnie żółtka chwilę ubijamy i dolewamy olej . Mąkę tortową przesiewamy razem z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej cały czas miksując.Formę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Na wierzch ciasta wykładamy owoce. Pieczemy w temp. 180 C przez 45 min, do suchego patyczka. Smacznego.
Ja robiłam w formie 20x30 cm,ciasto jest lepsze na drugi dzień,ale i na ciepło też smaczne.
4-5 jajek
3/4 lub 1 szkl cukru,
1 szklanka mąki ziemniaczanej,
2/3 szklanki mąki tortowej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 kisiel pomarańczowy (może być cytrynowy czy wiśniowy,w zależności jakich owoców użyjemy)
3/4 szkl oleju
1 szkl jagód ,wiśni lub innych owoców
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier,następnie żółtka chwilę ubijamy i dolewamy olej . Mąkę tortową przesiewamy razem z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej cały czas miksując.Formę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Na wierzch ciasta wykładamy owoce. Pieczemy w temp. 180 C przez 45 min, do suchego patyczka. Smacznego.
Ja robiłam w formie 20x30 cm,ciasto jest lepsze na drugi dzień,ale i na ciepło też smaczne.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: