Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Puszyste drożdżowe na krupczatce
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Krystyna9" data-source="post: 858214" data-attributes="member: 4258"><p>[ATTACH=full]41893[/ATTACH]</p><p></p><p><strong>Drożdżowe z owocami i kruszonką</strong></p><p><strong></strong></p><p><em><strong>Ciasto: </strong></em></p><p></p><p>* 3 szklanki + 6 łyżek mąki <strong>krupczatki</strong></p><p>* 1 szklanka ciepłego mleka,</p><p>* ok. 1/2 szklanki cukru,</p><p>* cukier wanilinowy,</p><p>* 2 jajka</p><p>* 1 żółtko ( białko zostawiamy do posmarowania),</p><p>* 150 g masła (roztopione)</p><p>* 42 g drożdży</p><p></p><p>Z mleka, drożdży , 1 łyżki cukru i 6 łyżek mąki robimy zaczyn i odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia. Jajka , żółtko i pozostały cukier oraz cukier wanilinowy należy dobrze wymieszac, tak aby cukier się rozpuścił. Do miski wsypac 3 szklanki mąki, dodac szczyptę soli, ubite jajka i wyrośnięty zaczyn. Wymieszac (robiłam to mikserem ręcznym - świderkami), do połączenia się składników. Teraz stopniowo dodajemy rozpuszczone ale chłodne masła i ciągle wyrabiamy mikserem (na najwyższych obrotach u mnie). Po ok. 5 minutach ciasto już odchodzi od ścianek miski. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia (piekarnik z włączoną żarówką). U mnie po 40 minutach, zaczęło już wyłazic z dużej michy. </p><p>Ciasto przełożyc do foremki (24x36 lub odrobinę większej), troszkę przy tym ugniatając. Posmarowac pozostałym białkiem i ponakłuwac widelcem. </p><p>Teraz już można wyłożyc owoce. U mnie był rabarbar i truskawki mrożone (świeże na pewno lepiej się sprawdzą). </p><p>Całośc posypujemy <em><strong>kruszonką:</strong></em></p><p></p><p>* 1/2 szklanki mąki krupczatki</p><p>* 1/2 szklanki cukru</p><p>* ok. 60-70 g masła</p><p></p><p>Zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 - 30 minut (czekałam tylko ok. 10) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok. 40 - 50 minut.</p><p></p><p>A teraz już możemy jeśc. Smacznego</p><p></p><p>[ATTACH=full]41894[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Krystyna9, post: 858214, member: 4258"] [ATTACH=full]41893[/ATTACH] [B]Drożdżowe z owocami i kruszonką [/B] [I][B]Ciasto: [/B][/I] * 3 szklanki + 6 łyżek mąki [B]krupczatki[/B] * 1 szklanka ciepłego mleka, * ok. 1/2 szklanki cukru, * cukier wanilinowy, * 2 jajka * 1 żółtko ( białko zostawiamy do posmarowania), * 150 g masła (roztopione) * 42 g drożdży Z mleka, drożdży , 1 łyżki cukru i 6 łyżek mąki robimy zaczyn i odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia. Jajka , żółtko i pozostały cukier oraz cukier wanilinowy należy dobrze wymieszac, tak aby cukier się rozpuścił. Do miski wsypac 3 szklanki mąki, dodac szczyptę soli, ubite jajka i wyrośnięty zaczyn. Wymieszac (robiłam to mikserem ręcznym - świderkami), do połączenia się składników. Teraz stopniowo dodajemy rozpuszczone ale chłodne masła i ciągle wyrabiamy mikserem (na najwyższych obrotach u mnie). Po ok. 5 minutach ciasto już odchodzi od ścianek miski. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia (piekarnik z włączoną żarówką). U mnie po 40 minutach, zaczęło już wyłazic z dużej michy. Ciasto przełożyc do foremki (24x36 lub odrobinę większej), troszkę przy tym ugniatając. Posmarowac pozostałym białkiem i ponakłuwac widelcem. Teraz już można wyłożyc owoce. U mnie był rabarbar i truskawki mrożone (świeże na pewno lepiej się sprawdzą). Całośc posypujemy [I][B]kruszonką:[/B][/I] * 1/2 szklanki mąki krupczatki * 1/2 szklanki cukru * ok. 60-70 g masła Zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 - 30 minut (czekałam tylko ok. 10) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok. 40 - 50 minut. A teraz już możemy jeśc. Smacznego [ATTACH=full]41894[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Puszyste drożdżowe na krupczatce
Top
Bottom