Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Puszysty omlet z bananami*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Mała_Mi" data-source="post: 1519371" data-attributes="member: 2721"><p>[ATTACH=full]88653[/ATTACH]</p><p></p><p>3 jajka rozm. L</p><p>3 łyżeczki cukru</p><p>1/2 szklanki mleka</p><p>1 łyżeczka roztopionego masła</p><p>1 szklanka mąki pszennej</p><p>1 łyżeczka proszku do pieczenia</p><p>2 banany</p><p></p><p>1 łyżka masła do smażenia</p><p></p><p>Jajka utrzeć dokładnie z cukrem za pomocą robota kuchennego. Mleko lekko podgrzać, rozpuszczając w nim masło. Letnie mleko z masłem dodać do jajek, wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie razem zmiksować.</p><p></p><p>Banany obrać, pokroić cienko w plastry. </p><p></p><p>Na dużej patelni (ok. 24 cm) rozpuścić masło. Plastry bananów ułożyć dookoła w okręgi tak, by przykryły jak największą powierzchnię dna patelni. Chwilę smażyć, po czym wlać na nie równą warstwą całe przygotowane wcześniej ciasto.</p><p></p><p>Smażyć na bardzo małym ogniu, pod przykryciem, aż spód będzie rumiany. Wówczas przeciąć omlet za pomocą łopatki do naleśników na 4 części, każdą ćwiartkę odwrócić ostrożnie na drugą stronę, podkładając odrobinę masła.</p><p></p><p>Gdy druga strona będzie rumiana a ciasto w miejscach przecięć nie będzie wyglądało na surowe, zdjąć omlet z patelni.</p><p></p><p>Podawać gorący, oprószony cukrem pudrem, polany syropem klonowym lub miodem.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Mała_Mi, post: 1519371, member: 2721"] [ATTACH=full]88653[/ATTACH] 3 jajka rozm. L 3 łyżeczki cukru 1/2 szklanki mleka 1 łyżeczka roztopionego masła 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 banany 1 łyżka masła do smażenia Jajka utrzeć dokładnie z cukrem za pomocą robota kuchennego. Mleko lekko podgrzać, rozpuszczając w nim masło. Letnie mleko z masłem dodać do jajek, wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie razem zmiksować. Banany obrać, pokroić cienko w plastry. Na dużej patelni (ok. 24 cm) rozpuścić masło. Plastry bananów ułożyć dookoła w okręgi tak, by przykryły jak największą powierzchnię dna patelni. Chwilę smażyć, po czym wlać na nie równą warstwą całe przygotowane wcześniej ciasto. Smażyć na bardzo małym ogniu, pod przykryciem, aż spód będzie rumiany. Wówczas przeciąć omlet za pomocą łopatki do naleśników na 4 części, każdą ćwiartkę odwrócić ostrożnie na drugą stronę, podkładając odrobinę masła. Gdy druga strona będzie rumiana a ciasto w miejscach przecięć nie będzie wyglądało na surowe, zdjąć omlet z patelni. Podawać gorący, oprószony cukrem pudrem, polany syropem klonowym lub miodem. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Puszysty omlet z bananami*
Top
Bottom