- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Za omletami nigdy nie przepadałam. Zawsze wydawały mi się jakieś suche...
Ostatnio pomyślałam tak: skoro jest u nas przepis na kurczaka w panierce z dodatkiem majonezu - i wychodzi bardzo smakowite i puszyste, dlaczego by nie przerobić i nie "zomletować" takiej panierki?
Na 1 omlet:
1 jajko
1 łyżeczka majonezu ( taka, jak się nabierze, z czubkiem)
1/2 łyż mąki
szczypta soli
Plasterek pokrojonej szynki szynki
trochę startego żółtego sera
papryka konserwowa, kawałek pokrojony
masło do smażenia.
1. Jajko dokładnie roztrzepać widelcem z majonezem do uzyskania gładkiej masy. Dodac mąkę ( w zaadzie to też wychodzi "szczypta" i sól.
2. Pokroić wszystkie dodatki.
3. Na małej patelni rozpuścić masło i wlać przygotowane jajko.
4. Po chwili na omlecie rozłozyć starty ser, szynkę i paprykę (lub ine dodatki).
5. Smażyć na minimalnym ogieńku.
Kiedy spód jest zrumieniony a wierzch ścięty, zsunąć omlet delikatnie na talerz i złożyć na pół.
Oczywiście z wersji wege można zrezygnowac z szynki, proponuję jednak nie rezygnować z sera, bo dzięki niemu omlet just cudownie kremowy i wręcz ropływa się w buzi
Ostatnio pomyślałam tak: skoro jest u nas przepis na kurczaka w panierce z dodatkiem majonezu - i wychodzi bardzo smakowite i puszyste, dlaczego by nie przerobić i nie "zomletować" takiej panierki?

Na 1 omlet:
1 jajko
1 łyżeczka majonezu ( taka, jak się nabierze, z czubkiem)
1/2 łyż mąki
szczypta soli
Plasterek pokrojonej szynki szynki
trochę startego żółtego sera
papryka konserwowa, kawałek pokrojony
masło do smażenia.
1. Jajko dokładnie roztrzepać widelcem z majonezem do uzyskania gładkiej masy. Dodac mąkę ( w zaadzie to też wychodzi "szczypta" i sól.
2. Pokroić wszystkie dodatki.
3. Na małej patelni rozpuścić masło i wlać przygotowane jajko.
4. Po chwili na omlecie rozłozyć starty ser, szynkę i paprykę (lub ine dodatki).
5. Smażyć na minimalnym ogieńku.
Kiedy spód jest zrumieniony a wierzch ścięty, zsunąć omlet delikatnie na talerz i złożyć na pół.
Oczywiście z wersji wege można zrezygnowac z szynki, proponuję jednak nie rezygnować z sera, bo dzięki niemu omlet just cudownie kremowy i wręcz ropływa się w buzi

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: