Sernik jest pyszny, delikatny jak mgiełka. Ma idealnie zachowaną równowagę pomiędzy słodkim a kwaśnym. Znika w kilka minut, każdy kto go jadł był zachwycony. Awansował na miano mojego ulubionego sernika. Wygląda ślicznie, robi się go mega szybko, a wygląda, jakby był bardzo pracochłonny. Ja zrobiłam pół na pół z malinami i jeżynami, z tego co czytałam ludzie robili też z jagodami. Do tej pory z nieufnością podchodziłam do serników na bazie serka kremowego, ale zdecydowanie polecam!
Oryginalny przepis i zdjęcie tu:
http://www.bbcgoodfood.com/recipes/3842/ba...erry-cheesecake
8 ciasteczek digestive (użyłam 12)
50 gr roztopionego masła
600 gr kremowego serka (typu philadelphia lub bieluch)
2 łyżki mąki
175 gr drobnego cukru
ekstrakt z wanilii (użyłam laski wanilii)
2 jajka, + żółtko ekstra
142 ml kwaśniej śmietany (soured cream)
300 gr malin (jak już wspomniałam użyłam pół na pół z jeżynami)
łyżka cukru pudru
1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Pokruszyć ciastka i wymieszać z masłem. Masą wyłożyć 20cm tortownicę i podpiec 5 min. Wystudzić.
2. Wymieszać mikserem serek, mąkę, cukier, kilka kropli ekstraktu (lub ziarenka wanilii), jajka, dodatkowe żółtko, śmietanę. Miksować aż masa będzie puszysta, następnie delikatnie wmieszać połowę malin, przełożyć do tortownicy i piec przez 40 min. Po tym czasie sprawdzić, brzegi powinny być upiecozne, a środek delikatnie się trząść. Wystudzić.
3. Zostawić kilka pozostałych malin do dekoracji, resztę wrzucić z łyżką cukru pudru na patelnię. Podgrzać, do momentu aż zaczną puszczać sok i rozgnieść widelcem. Pestki można odcedzić na sitku, ale ja się tym nie przejmowałam. Polać sernik sosem, ozdobić pozostałymi owocami. Gotowe!
Jeść po wystudzeniu
Oryginalny przepis i zdjęcie tu:
http://www.bbcgoodfood.com/recipes/3842/ba...erry-cheesecake
8 ciasteczek digestive (użyłam 12)
50 gr roztopionego masła
600 gr kremowego serka (typu philadelphia lub bieluch)
2 łyżki mąki
175 gr drobnego cukru
ekstrakt z wanilii (użyłam laski wanilii)
2 jajka, + żółtko ekstra
142 ml kwaśniej śmietany (soured cream)
300 gr malin (jak już wspomniałam użyłam pół na pół z jeżynami)
łyżka cukru pudru
1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Pokruszyć ciastka i wymieszać z masłem. Masą wyłożyć 20cm tortownicę i podpiec 5 min. Wystudzić.
2. Wymieszać mikserem serek, mąkę, cukier, kilka kropli ekstraktu (lub ziarenka wanilii), jajka, dodatkowe żółtko, śmietanę. Miksować aż masa będzie puszysta, następnie delikatnie wmieszać połowę malin, przełożyć do tortownicy i piec przez 40 min. Po tym czasie sprawdzić, brzegi powinny być upiecozne, a środek delikatnie się trząść. Wystudzić.
3. Zostawić kilka pozostałych malin do dekoracji, resztę wrzucić z łyżką cukru pudru na patelnię. Podgrzać, do momentu aż zaczną puszczać sok i rozgnieść widelcem. Pestki można odcedzić na sitku, ale ja się tym nie przejmowałam. Polać sernik sosem, ozdobić pozostałymi owocami. Gotowe!
Jeść po wystudzeniu
