Puszysty sernik z malinami, lub innymi owocami sezonowymi

agafka

Member
Cze 20, 2007
34
0
0
Sernik jest pyszny, delikatny jak mgiełka. Ma idealnie zachowaną równowagę pomiędzy słodkim a kwaśnym. Znika w kilka minut, każdy kto go jadł był zachwycony. Awansował na miano mojego ulubionego sernika. Wygląda ślicznie, robi się go mega szybko, a wygląda, jakby był bardzo pracochłonny. Ja zrobiłam pół na pół z malinami i jeżynami, z tego co czytałam ludzie robili też z jagodami. Do tej pory z nieufnością podchodziłam do serników na bazie serka kremowego, ale zdecydowanie polecam!

Oryginalny przepis i zdjęcie tu:
http://www.bbcgoodfood.com/recipes/3842/ba...erry-cheesecake

8 ciasteczek digestive (użyłam 12)
50 gr roztopionego masła
600 gr kremowego serka (typu philadelphia lub bieluch)
2 łyżki mąki
175 gr drobnego cukru
ekstrakt z wanilii (użyłam laski wanilii)
2 jajka, + żółtko ekstra
142 ml kwaśniej śmietany (soured cream)
300 gr malin (jak już wspomniałam użyłam pół na pół z jeżynami)
łyżka cukru pudru

1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Pokruszyć ciastka i wymieszać z masłem. Masą wyłożyć 20cm tortownicę i podpiec 5 min. Wystudzić.

2. Wymieszać mikserem serek, mąkę, cukier, kilka kropli ekstraktu (lub ziarenka wanilii), jajka, dodatkowe żółtko, śmietanę. Miksować aż masa będzie puszysta, następnie delikatnie wmieszać połowę malin, przełożyć do tortownicy i piec przez 40 min. Po tym czasie sprawdzić, brzegi powinny być upiecozne, a środek delikatnie się trząść. Wystudzić.

3. Zostawić kilka pozostałych malin do dekoracji, resztę wrzucić z łyżką cukru pudru na patelnię. Podgrzać, do momentu aż zaczną puszczać sok i rozgnieść widelcem. Pestki można odcedzić na sitku, ale ja się tym nie przejmowałam. Polać sernik sosem, ozdobić pozostałymi owocami. Gotowe!

Jeść po wystudzeniu
icon_smile.gif

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,344
113
Jako, że cheesecake'i to zdecydowanie moje ulubione ciasta i upiekłam ich pewnie parę dziesiątków, pozwolę sobie na kilka uwag, gwarantujących stuprocentowe powodzenie wypieku:

1. Philadelphia tak, Bieluch zdecydowanie nie!
Z polskich serów - Delfiko i każdy inny śmietankowy ser o zawartości tłuszczu powyżej 20%, gdyż nie o kremową konsystencję tu tylko chodzi, a o tłuszcz.
2. Nie miksować składników, tylko wymieszać do połączenia. Nie opadnie i nie pęknie.
3. Po podpieczeniu spodu zmniejszyć temperaturę pieczenia do 160 stopni; wskazana łaźnia wodna (efekt j/w)
4. Jeść po kilkugodzinnym pobycie ciasta w lodówce - ma wtedy właściwy sobie smak i konsystencję.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Dokładnie tak jak Joanna opisuje
daumen.gif
. Zaden Bieluch i temu podobne sery wiaderkowo-sernikowe, nigdy nie dadzą oczekiwanego efektu.
Żadnego miksowania i napowietrzania.

Na cinie jest sporo serników typu cheesecake i na zdjęciach dodanych do przepisów widac ich konsystencję i jak cudownie kremowe wychodzą

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
dobrze się spisuje (oprócz wymienionego wyżej Delfiko) Almette lub "Twój smak" z Piątnicy. Oba mają zawartośc tłuszczy 24 - 28%. Bieluch jest chudym serem, niestety.

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Ani Delfiko ani Mój smak nie są obecne w moim mieście. Almette tylko taki w małych pojemniczkach ze szczypiorkiem niby - to chyba nie taki?
icon_mrgreen.gif

Ale upiekę go tak czy siak bo mam wielką ochotę na sernik.

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,344
113
Samanto, ostatnio z powodzeniem "uszlachetniłam" ser Luxmilk z Biedronki rozpuszczonym masłem.

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Joanna @ 26 Jul 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1157580Samanto, ostatnio z powodzeniem "uszlachetniłam" ser Luxmilk z Biedronki rozpuszczonym masłem.
O, bardzo Ci dziekuję Joanno. Biedronka i Lidl jak najbardziej jest dostępny - co prawda jutro będę w Warszawie ale raczej za serem latać nie zamierzam. A sernika sie chce i dawno już nie było. Chyba z półtorej porcji trzeba zrobić bo moja tortownica większa jest.

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
samanta @ 26 Jul 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1157576Ani Delfiko ani Mój smak nie są obecne w moim mieście. Almette tylko taki w małych pojemniczkach ze szczypiorkiem niby - to chyba nie taki?
icon_mrgreen.gif

Ale upiekę go tak czy siak bo mam wielką ochotę na sernik.
Ten Smak z Piątnicy jest w Biedronkach. W takich plaskich, prostokątnych pudełeczkach. Juz wielokrotnie uzywałam go do wypieków. Przy kolejnym serniku wypróbuję metodę Joanny, z uszlachetnianiem sera wiaderkowego

agafka

Member
Cze 20, 2007
34
0
0
Krystyna9 @ 27 Jul 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1157619Ten Smak z Piątnicy jest w Biedronkach. W takich plaskich, prostokątnych pudełeczkach. Juz wielokrotnie uzywałam go do wypieków. Przy kolejnym serniku wypróbuję metodę Joanny, z uszlachetnianiem sera wiaderkowego
Twój smak Piątnicy można dostać też w mniejszych osiedlowych sklepach, więc warto się rozglądać.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy