Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Pyry z gzikiem
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="europa112" data-source="post: 1608759" data-attributes="member: 140"><p><span style="font-size: 26px"><strong>Pyry z gzikiem</strong></span></p><p></p><p> [ATTACH=full]94868[/ATTACH]</p><p></p><p> 6 dużych ziemniaków</p><p> 1 duża cebula</p><p> 1 ząbek czosnku</p><p> 40 dag twarogu półtłustego</p><p> 1 pęczek szczypiorku</p><p> 1/4 pęczka natki pietruszki</p><p> 6 łyżeczek masła</p><p> sól</p><p> pieprz</p><p> pół szklanki mleka </p><p></p><p>Ziemniaki dokładnie umyć, a następnie ugotować (upitrasić) w mundurkach w nieosolonej wodzie. Ser rozrobić z mlekiem (np. blenderem), mleko dodawać powoli. Masa powinna być trochę rzadsza niż ser twarogowy do smarowania. Cebulę i czosnek obrać, umyć, a następnie poszatkować (pokrychać) w drobną kostkę, dodać do sera. Pęczki ziół siekamy i również dodajemy do sera, wszystko dobrze mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzamy, układamy na talerzach i kroimy na 2 lub 4 części (nie obieramy ze skórki, każdy zrobi to oddzielnie na swoim talerzu), do wnętrza dodajemy łyżeczkę masła. Obok ziemniaka robimy duży kleks z sera. Jemy łącząc jedno z drugim. </p><p></p><p>PS 1 Przepis pozwoliłem sobie skopiować z <a href="http://poznan.wikia.com/wiki/Pyry_z_gzikiem" target="_blank">http://poznan.wikia.com/wiki/Pyry_z_gzikiem</a></p><p>Ps 2 Ziemniaki (pyry) jak w większościach przepisów delikatnie naciąłem i nadziałem najpierw masłem a następnie gzikiem.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="europa112, post: 1608759, member: 140"] [SIZE=14][B]Pyry z gzikiem[/B][/SIZE] [ATTACH=full]94868[/ATTACH] 6 dużych ziemniaków 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 40 dag twarogu półtłustego 1 pęczek szczypiorku 1/4 pęczka natki pietruszki 6 łyżeczek masła sól pieprz pół szklanki mleka Ziemniaki dokładnie umyć, a następnie ugotować (upitrasić) w mundurkach w nieosolonej wodzie. Ser rozrobić z mlekiem (np. blenderem), mleko dodawać powoli. Masa powinna być trochę rzadsza niż ser twarogowy do smarowania. Cebulę i czosnek obrać, umyć, a następnie poszatkować (pokrychać) w drobną kostkę, dodać do sera. Pęczki ziół siekamy i również dodajemy do sera, wszystko dobrze mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzamy, układamy na talerzach i kroimy na 2 lub 4 części (nie obieramy ze skórki, każdy zrobi to oddzielnie na swoim talerzu), do wnętrza dodajemy łyżeczkę masła. Obok ziemniaka robimy duży kleks z sera. Jemy łącząc jedno z drugim. PS 1 Przepis pozwoliłem sobie skopiować z [URL="http://poznan.wikia.com/wiki/Pyry_z_gzikiem"]http://poznan.wikia.com/wiki/Pyry_z_gzikiem[/URL] Ps 2 Ziemniaki (pyry) jak w większościach przepisów delikatnie naciąłem i nadziałem najpierw masłem a następnie gzikiem. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Pyry z gzikiem
Top
Bottom