Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Pyszna kaczka
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="frigg" data-source="post: 568842" data-attributes="member: 1559"><p>- kaczka mrożona Barbie 2.020kg,</p><p>- 3-4 niewielkie jabłka renety lub boskopy, śliwki suszone, </p><p>- odrobina miodu,</p><p>- sól, pieprz, majeranek,czosnek Kaczkę rozmrozić, wyskubac pikcie </p><p></p><p>Przygotować na desce 2 zabki czosnku dokładnie roztarte z solą i pieprzem. </p><p>Tą mieszanką starannie natrzec całą kaczkę </p><p>Odstawić w chłodne miejsce na parę godzin, nawet na noc.</p><p></p><p>Z jabłek wydrążyć gniazda nasienne i w to miejsce nałozyć miodu. Jabłka włożyć do środka kaczki i spiąć ja uprzednio wycinając tłuszcz.</p><p>Tłuszczem tym wyłożyć dno brytfanny.</p><p>Ułożyć ptaka. Zamknąć bryfankę.</p><p></p><p>Wstawić do letniego piekarnika.Temperaturę doprowadzić do ok. 220st. </p><p>Gdy wytworzy się już pewna ilość tłuszczu i soku z jabłek - zmniejszyć temperaturę do 180-170st. i co chwila(dużo pracy!) polewć tym kaczkę </p><p>Można ją posmarować miodem...</p><p>Piec, piec, piec,aż patyk drewniany wkłuwany w kaczkę wchodzi jak w masło.</p><p>Na ostatnie pół godziny obłożyc kaczkę resztą jabłek, śliwkami suszonymi i już!</p><p>Podawać z kartoflamii lub kluskami sląskimi i surówką z czerwonej kapusty lub dynią.Smacznego - nie może się nie udać. A sos można na drugi dzien wykorzystać do klusek kładzionych też pycha.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="frigg, post: 568842, member: 1559"] - kaczka mrożona Barbie 2.020kg, - 3-4 niewielkie jabłka renety lub boskopy, śliwki suszone, - odrobina miodu, - sól, pieprz, majeranek,czosnek Kaczkę rozmrozić, wyskubac pikcie Przygotować na desce 2 zabki czosnku dokładnie roztarte z solą i pieprzem. Tą mieszanką starannie natrzec całą kaczkę Odstawić w chłodne miejsce na parę godzin, nawet na noc. Z jabłek wydrążyć gniazda nasienne i w to miejsce nałozyć miodu. Jabłka włożyć do środka kaczki i spiąć ja uprzednio wycinając tłuszcz. Tłuszczem tym wyłożyć dno brytfanny. Ułożyć ptaka. Zamknąć bryfankę. Wstawić do letniego piekarnika.Temperaturę doprowadzić do ok. 220st. Gdy wytworzy się już pewna ilość tłuszczu i soku z jabłek - zmniejszyć temperaturę do 180-170st. i co chwila(dużo pracy!) polewć tym kaczkę Można ją posmarować miodem... Piec, piec, piec,aż patyk drewniany wkłuwany w kaczkę wchodzi jak w masło. Na ostatnie pół godziny obłożyc kaczkę resztą jabłek, śliwkami suszonymi i już! Podawać z kartoflamii lub kluskami sląskimi i surówką z czerwonej kapusty lub dynią.Smacznego - nie może się nie udać. A sos można na drugi dzien wykorzystać do klusek kładzionych też pycha. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Pyszna kaczka
Top
Bottom