Pyszna plecionka drożdżowa

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,928
6,344
113
No to czekam na zdjęcia!
mniam.gif

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Przepis bardzo podobny do warkocza z serem Bajaderki (tutaj jest mniej drożdży i więcej mleka, bo dzięki lodówce jest zwięźlejsze i ma dużo czasu na rośnięcie).
Własnie piekę z tamtego ciasta (nie chciało mi się czekać przez noc), zwinięte jak plecionka z reszta marmolady truskawkowej, która została z pączków.

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,928
6,344
113
Lis @ 10 Mar 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=464832Przepis bardzo podobny do warkocza z serem Bajaderki (tutaj jest mniej drożdży i więcej mleka, bo dzięki lodówce jest zwięźlejsze i ma dużo czasu na rośnięcie).
Własnie piekę z tamtego ciasta (nie chciało mi się czekać przez noc), zwinięte jak plecionka z reszta marmolady truskawkowej, która została z pączków.
Ten przepis jest podobny do setek innych przepisów na ciasto drożdżowe, czemu się zresztą trudno dziwić, bo wszystkie zawierają kombinację tych samych prostych składników. Dziękuję jednak za zwrócenie mojej uwagi na przepis Bajaderki. Z zainteresowaniem się z nim zapoznałam. Na pewno go kiedyś wypróbuję.
icon_smile.gif

Margot @ 10 Mar 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=464898z pól porcji z makiem na ciepło na śniadanie to trochę mało.....

Taka wersja jest pyszna i mi się zapomiało ,ze to kupna masa była...
Margot, rannym ptaszkiem jesteś.
icon_smile.gif
Rodzinę pewnie obudził zapach piekących się drożdżówek.....
Co tam rodzinę - wszystkich sąsiadów....
icon_mrgreen.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
CYTATCo tam rodzinę - wszystkich sąsiadów....
Przed chwilą poszłam do Empiku obejrzeć polską Nigellę i spotkałam sąsiada ,a on się pyta ,,Co to pani znowu piekła ,że tak ładnie pachniało?"
Tak drożdzowe są czesto bardzo podobne ,a tu trochę ziemniaków(super patent ),a tu przez noc rośnie w lodówce(super sprawa ,bo można piec z samego rana),tem ma więcej ten mniej drożdzy itp
Ja generalnie bardzo lubię wszelkie domowe drożdzówki

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,928
6,344
113
index.php?act=findpost&pid=464935Przed chwilą poszłam do Empiku obejrzeć polską Nigiellę i spotkałam sąsiada ,a on się pyta ,,Co to pani znowu piekła ,że tak ładnie pachniało?"
Wiedziałam!
icon_mrgreen.gif

index.php?act=findpost&pid=464935Tak drożdzowe są czesto bardzo podobne ,a tu trochę ziemniaków(super patent ),a tu przez noc rośnie w lodówce(super sprawa ,bo można piec z samego rana),ten ma więcej ten mniej drożdzy itp
Ja generalnie bardzo lubię wszelkie domowe drożdzówki
Moja babcia piekła drożdżowe na oko i na wyczucie, a i tak było najlepsze na świecie....
icon_smile.gif

Dobrze, że jest dużo przepisów - każdy może sobie wybrać ten, który mu najbardziej odpowiada.
icon_smile.gif

Lut 11, 2011
229
0
0
wyciagam do gory, bo przepis mam wydrukowany od lat chyba, a jutro w koncu pieke. Tylko pewnie mi z tego plecenia nici wyjda, bo ja manualnie jestem uzdolniona inaczej i zawsze zeszpece haha

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy