Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Pyszna plecionka drożdżowa
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 459253" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Pyszna plecionka z ciasta drożdżowego z dowolnym nadzieniem</strong></p><p></p><p>Przepis <strong>Karin Goren</strong> podała na <strong>Izbushce</strong> <strong>Ilara</strong>:</p><p></p><p><a href="http://www.izbushka.com/forum/showthread.php?p=5819#post5819" target="_blank">http://www.izbushka.com/forum/showthread.php?p=5819#post5819</a></p><p><a href="http://www.izbushka.com/forum/showthread.php?p=9774#post9774" target="_blank">http://www.izbushka.com/forum/showthread.php?p=9774#post9774</a></p><p></p><p>Proporcje na 4 plecionki w formach na keksy angielskie.</p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p>1 kg mąki</p><p>30 g świeżych drożdży (lub 1 łyżka suchych), rozpuszczonych w 1/2 szklance wody</p><p>3/4 szklanki cukru</p><p>2 szklanki ciepłego mleka</p><p>150 g stopionego i ostudzonego do pokojowej temperatury masła</p><p>1 łyżeczka soli</p><p>2 jajka</p><p></p><p><strong>Nadzienie:</strong></p><p>wiśnie, rodzynki, pasta czekoladowa, krem migdałowy, masa makowa, masa czekoladowa, krem Pattisiere</p><p>itp., itd.</p><p></p><p>1. Wszystkie składniki ciasta mieszać mikserem przez 5 - 7 minut do uzyskania gładkiego, lekko lepiącego się ciasta. Miskę z ciastem nakryć folią i wstawić na noc do lodówki.</p><p>2. Następnego dnia ciasto podzielić na 4 części. Każdą z nich rozwałkować na kwadratowy placek o boku około 25 cm i grubości około 3 - 4 mm.</p><p>3. Posmarować placek 1/4 nadzienia, zwinąć w rulon. Rozkroić rulon wzdłuż i skręcić spiralnie. To samo zrobić z trzema pozostałymi plackami. </p><p>4. Włożyć każdą &quot;spiralę&quot; do formy na keks angielski , posmarowanej wcześniej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić do wyrośnięcia ( do podwojenia objętości).</p><p>5. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.</p><p>6. Piec około 40 - 45 minut.</p><p></p><p><strong>Z podanego ciasta można też piec bułeczki i pierożki.</strong></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 459253, member: 1024"] [B]Pyszna plecionka z ciasta drożdżowego z dowolnym nadzieniem[/B] Przepis [B]Karin Goren[/B] podała na [B]Izbushce[/B] [B]Ilara[/B]: [URL="http://www.izbushka.com/forum/showthread.php?p=5819#post5819"]http://www.izbushka.com/forum/showthread.php?p=5819#post5819[/URL] [URL="http://www.izbushka.com/forum/showthread.php?p=9774#post9774"]http://www.izbushka.com/forum/showthread.php?p=9774#post9774[/URL] Proporcje na 4 plecionki w formach na keksy angielskie. [B]Składniki:[/B] 1 kg mąki 30 g świeżych drożdży (lub 1 łyżka suchych), rozpuszczonych w 1/2 szklance wody 3/4 szklanki cukru 2 szklanki ciepłego mleka 150 g stopionego i ostudzonego do pokojowej temperatury masła 1 łyżeczka soli 2 jajka [B]Nadzienie:[/B] wiśnie, rodzynki, pasta czekoladowa, krem migdałowy, masa makowa, masa czekoladowa, krem Pattisiere itp., itd. 1. Wszystkie składniki ciasta mieszać mikserem przez 5 - 7 minut do uzyskania gładkiego, lekko lepiącego się ciasta. Miskę z ciastem nakryć folią i wstawić na noc do lodówki. 2. Następnego dnia ciasto podzielić na 4 części. Każdą z nich rozwałkować na kwadratowy placek o boku około 25 cm i grubości około 3 - 4 mm. 3. Posmarować placek 1/4 nadzienia, zwinąć w rulon. Rozkroić rulon wzdłuż i skręcić spiralnie. To samo zrobić z trzema pozostałymi plackami. 4. Włożyć każdą "spiralę" do formy na keks angielski , posmarowanej wcześniej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić do wyrośnięcia ( do podwojenia objętości). 5. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. 6. Piec około 40 - 45 minut. [B]Z podanego ciasta można też piec bułeczki i pierożki.[/B] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Pyszna plecionka drożdżowa
Top
Bottom