Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Pyszna tarta jogurtowa
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="marghe" data-source="post: 245133" data-attributes="member: 160"><p>to ja wkleję całość - <strong>przepis nie mój</strong></p><p><strong>autor Kajamama</strong></p><p>warto wpisac, bo ciasto b. smaczne</p><p></p><p>Ciasto zagnieść z:</p><p>1/2 kostki masła</p><p>4 łyżek cukru</p><p>szklanki mąki</p><p>szczypty soli</p><p>cukru waniliowego</p><p>żółtka.</p><p>W razie potrzeby dodać 2-3 łyzki zimnej wody. Ciasto zawinąć w folię i włożyc </p><p>na godzinę do lodówki.</p><p></p><p>W tym czasie przygotować krem:</p><p>200ml jogurtu naturalnego wymieszać ze skórką startą z cytryny i 5 łyzkami </p><p>miodu.</p><p>Łyżkę żelatyny namoczyć w soku wyciśniętym z cytryny.</p><p>Szklankę śmietany kremówki ubić, dodać do masy jogurtowej.</p><p>Żelatynę w soku z cytryny podgrzać, żeby się rozpuściła i dodać do masy </p><p>jogurtowo-śmietanowej.</p><p></p><p>Ciasto wyjąć z lodówki, wylepić formę do tarty, upiec. Ostudzić.</p><p>W rondelku rozpuścić pół tabliczki białej czekolady, posmarować nią ciasto, </p><p>na to wylać tężejącą masę jogurtową.</p><p></p><p>1 grapefruit obrać, usunąć wszystkie białe błonki, poukładać na masie, </p><p>posypać pokruszonymi orzechami włoskimi i całość wstawić na 3 godziny do </p><p>lodówki.</p><p></p><p>Przepis pochodzi z "Mojego Gotowania", został nieco przeze mnie zmodyfikowany.</p><p>W oryginale gotową zastygniętą tartę trzeba polać jeszcze kilkoma łyżkami </p><p>miodu, mnie już to nie było potrzebne. Dodałam natomiast 2 łyzki cukru pudru </p><p>w trakcie ubijania kremówki.</p><p>Ilośc ciasta wystarcza na małą tartę, średnicy około 20cm.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="marghe, post: 245133, member: 160"] to ja wkleję całość - [B]przepis nie mój[/B] [B]autor Kajamama[/B] warto wpisac, bo ciasto b. smaczne Ciasto zagnieść z: 1/2 kostki masła 4 łyżek cukru szklanki mąki szczypty soli cukru waniliowego żółtka. W razie potrzeby dodać 2-3 łyzki zimnej wody. Ciasto zawinąć w folię i włożyc na godzinę do lodówki. W tym czasie przygotować krem: 200ml jogurtu naturalnego wymieszać ze skórką startą z cytryny i 5 łyzkami miodu. Łyżkę żelatyny namoczyć w soku wyciśniętym z cytryny. Szklankę śmietany kremówki ubić, dodać do masy jogurtowej. Żelatynę w soku z cytryny podgrzać, żeby się rozpuściła i dodać do masy jogurtowo-śmietanowej. Ciasto wyjąć z lodówki, wylepić formę do tarty, upiec. Ostudzić. W rondelku rozpuścić pół tabliczki białej czekolady, posmarować nią ciasto, na to wylać tężejącą masę jogurtową. 1 grapefruit obrać, usunąć wszystkie białe błonki, poukładać na masie, posypać pokruszonymi orzechami włoskimi i całość wstawić na 3 godziny do lodówki. Przepis pochodzi z "Mojego Gotowania", został nieco przeze mnie zmodyfikowany. W oryginale gotową zastygniętą tartę trzeba polać jeszcze kilkoma łyżkami miodu, mnie już to nie było potrzebne. Dodałam natomiast 2 łyzki cukru pudru w trakcie ubijania kremówki. Ilośc ciasta wystarcza na małą tartę, średnicy około 20cm. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Pyszna tarta jogurtowa
Top
Bottom