Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Pyszne kluski do gulaszu*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1531578" data-attributes="member: 10341"><p>Mięso z sosem jest o wiele smaczniejsze, gdy podaje się je z kluskami. Malutkie kopytka, kluski z ciasta parzonego, śląskie, parzone szydłowieckie - polska kuchnia oferuje prawdziwe pyszności. W warunkach letniej kanikuły najlepiej przygotować kładzione łyżką puszyste kluski podawane kiedyś w znakomitej restauracji w Szydłowcu. Kluski można odgrzewać w wodzie (krótko) , ale lepiej odsmażyć.</p><p></p><p>P<strong>otrzebne składniki</strong></p><p>- 2 szklanki mąki </p><p>- 4 jajka</p><p>- 1/.2 łyżeczki proszku do pieczenia</p><p>- 2 łyżki stopionego masła</p><p>- szczypta zmielonej gałki muszkatołowej</p><p>- 1/2 łyżeczki cukru</p><p>- ok.1/2 szklanki mleka</p><p>- łyżka soli (do ciasta szczypta i resztę do wody)</p><p>- łyżka stopionego masła</p><p>Przesiewamy mąkę i proszek do miski. Wbijamy jajka, wlewamy masło i zimne mleko Wsypujemy dwie szczypty soli, gałkę muszkatołową i cukier. . Ubijamy ciasto drewnianą łyżką przez 10 minut. Jeśli trzeba, dolewamy jeszcze trochę mleka, lub wsypujemy mąki. Ciasto powinno być na tyle miękkie i elastyczne , by łatwo je można było nabierać łyżką. Ale nie za rzadkie, bo kluski rozpływają się podczas gotowania. Przykrywamy miskę talerzem i odstawiamy na 30 minut. </p><p>Zagotowujemy w bardzo dużym garnku 3 litry osolonej wody. Nabieramy dużą metalową łyżką porcje ciasta i kładż na &quot;mrugającą &quot; wodę podłużne kluseczki (woda nie może w tym momencie intensywnie wrzeć), mieszamy , przykrywamy garnek i czekamy, aż woda zacznie znów wrzeć. Wtedy zdejmujemy pokrywkę i gotujemy kluseczki jeszcze 3 minuty. Odcedzamy na durszlaku i natychmiast podajemy.</p><p></p><p>Tak od lat gotowane było w domu, a dzisiaj podparte gramaturą ze 'Smaków i aromatów'</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1531578, member: 10341"] Mięso z sosem jest o wiele smaczniejsze, gdy podaje się je z kluskami. Malutkie kopytka, kluski z ciasta parzonego, śląskie, parzone szydłowieckie - polska kuchnia oferuje prawdziwe pyszności. W warunkach letniej kanikuły najlepiej przygotować kładzione łyżką puszyste kluski podawane kiedyś w znakomitej restauracji w Szydłowcu. Kluski można odgrzewać w wodzie (krótko) , ale lepiej odsmażyć. P[B]otrzebne składniki[/B] - 2 szklanki mąki - 4 jajka - 1/.2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki stopionego masła - szczypta zmielonej gałki muszkatołowej - 1/2 łyżeczki cukru - ok.1/2 szklanki mleka - łyżka soli (do ciasta szczypta i resztę do wody) - łyżka stopionego masła Przesiewamy mąkę i proszek do miski. Wbijamy jajka, wlewamy masło i zimne mleko Wsypujemy dwie szczypty soli, gałkę muszkatołową i cukier. . Ubijamy ciasto drewnianą łyżką przez 10 minut. Jeśli trzeba, dolewamy jeszcze trochę mleka, lub wsypujemy mąki. Ciasto powinno być na tyle miękkie i elastyczne , by łatwo je można było nabierać łyżką. Ale nie za rzadkie, bo kluski rozpływają się podczas gotowania. Przykrywamy miskę talerzem i odstawiamy na 30 minut. Zagotowujemy w bardzo dużym garnku 3 litry osolonej wody. Nabieramy dużą metalową łyżką porcje ciasta i kładż na "mrugającą " wodę podłużne kluseczki (woda nie może w tym momencie intensywnie wrzeć), mieszamy , przykrywamy garnek i czekamy, aż woda zacznie znów wrzeć. Wtedy zdejmujemy pokrywkę i gotujemy kluseczki jeszcze 3 minuty. Odcedzamy na durszlaku i natychmiast podajemy. Tak od lat gotowane było w domu, a dzisiaj podparte gramaturą ze 'Smaków i aromatów' [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Pyszne kluski do gulaszu*
Top
Bottom