Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Pyszne kluski do gulaszu*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1531956" data-attributes="member: 10341"><p>Sioniu, ja jako <strong>dyżurną</strong> mam zawsze pszenną tortową extra &quot;Basia&quot; typ 405. Podobno najlepsza do wypieków. Tortów nie piekę, ciast też nie, ale robię z niej kluski, czasem nawet domowy makaron na samych jajkach, kładzione itp. Przywykłam do niej, bo jest pulchna, najlepiej łączy mi się z mokrymi ingrediencjami, doskonała do zagęszczania, robienia naleśników itp. To nie znaczy, że inne mąki są gorsze (a może nawet lepsze). Jeśli robię coś z przepisu, gdzie jest podany typ mąki, wtedy dostosowuję się do podanych wymogów. &quot;Moja&quot; mąka wymaga trochę czasu na leżakowanie po zagnieceniu lub wymieszaniu z pozostałymi składnikami. Zawsze pilnuję konsystencji robionych potraw mącznych, tych gotowanych i tych smażonych. Na przykład kluski zaczynam od ugotowania jednej i sprawdzenia czy się nie rozpada itp. Może dziewczyny podadzą jeszcze swoje wybrane mąki - sama chętnie bym je wypróbowała. Pozdrawiam.</p><p></p><p>edit: ekspert od mąk ze mnie żaden, nie piekę chlebów, ciast, chałek itp. Zdarzyło mi się to zaledwie kilka razy. Robię takie rzeczy zazwyczaj z przepisów, a żaden z nich nie zajmuje się typami mąk (poza wyborem do ciast pszennych, żytnich, grahamów itp). Tak że moja odpowiedż jest bardzo subiektywna.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1531956, member: 10341"] Sioniu, ja jako [B]dyżurną[/B] mam zawsze pszenną tortową extra "Basia" typ 405. Podobno najlepsza do wypieków. Tortów nie piekę, ciast też nie, ale robię z niej kluski, czasem nawet domowy makaron na samych jajkach, kładzione itp. Przywykłam do niej, bo jest pulchna, najlepiej łączy mi się z mokrymi ingrediencjami, doskonała do zagęszczania, robienia naleśników itp. To nie znaczy, że inne mąki są gorsze (a może nawet lepsze). Jeśli robię coś z przepisu, gdzie jest podany typ mąki, wtedy dostosowuję się do podanych wymogów. "Moja" mąka wymaga trochę czasu na leżakowanie po zagnieceniu lub wymieszaniu z pozostałymi składnikami. Zawsze pilnuję konsystencji robionych potraw mącznych, tych gotowanych i tych smażonych. Na przykład kluski zaczynam od ugotowania jednej i sprawdzenia czy się nie rozpada itp. Może dziewczyny podadzą jeszcze swoje wybrane mąki - sama chętnie bym je wypróbowała. Pozdrawiam. edit: ekspert od mąk ze mnie żaden, nie piekę chlebów, ciast, chałek itp. Zdarzyło mi się to zaledwie kilka razy. Robię takie rzeczy zazwyczaj z przepisów, a żaden z nich nie zajmuje się typami mąk (poza wyborem do ciast pszennych, żytnich, grahamów itp). Tak że moja odpowiedż jest bardzo subiektywna. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Pyszne kluski do gulaszu*
Bottom