Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Pyszne lody śmietankowe
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="dziunia" data-source="post: 547670" data-attributes="member: 151"><p>Przepis powstał wg wskazówek z książki pt. 'Chemia praktyczna dla wszystkich' Wydawnictwa Naukowo Technicznego.</p><p>Składniki dobrałam kierując się mniej więcej proporcjami podanymi w przepisie na podstawowe lody śmietankowe</p><p>Wg poniższych proporcji wychodzi ok. 1,5 litra masy, która starczy na 2-3 porcje do mrożenia, czyli razem na ok. 2-2,5 litra gotowych lodów. Masę można przechowywać w lodówce do 2 dni przed zamrożeniem.</p><p></p><p>- 3 śmietany 30% po 200 ml czyli 600 ml</p><p>- 1/2 litra bardzo zimnego mleka 3,2%</p><p>- 6 żółtek</p><p>- 3 listki żelatyny (ok. 2 płaskie łyżeczki żelatyny sypkiej)</p><p>- 1-1,5 szklanki cukru</p><p>- szczypta soli</p><p></p><p>Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, tę w listkach w większej ilości, tę sypką w 3-4 łyżkach wody, odstawić do napęcznienia. Żółtka utrzeć z cukrem i solą, śmietanę zagotować w szerokim garnku. Wlać większość śmietany do masy żółtkowej ciągle ją mieszając. Przelać masę z powrotem do garnka i mieszając ciągle, podgrzewać na średnim ogniu aż osiągnie 77-80*C, lub aż wyraźnie zgęstnieje. Nie gotować! Masa ma oblepiać wierzch łyżki i ma być wyraźnie zagęszczona. Teraz wlać bardzo zimne mleko i wymieszać, temperatura powinna spaść do ok. 60*C ale nie trzeba koniecznie jej mierzyć. Dodać do masy żelatynę, tę w płatkach osączyć z wody, a tę sypką dodać razem z wodą w której się moczyła. Dokładnie rozpuścić żelatynę mieszając masę. Miskę nakryć folią i po ostudzeniu wstawić do lodówki na conajmniej 8, a najlepiej na min. 16 godzin. Po tym czasie masa zgęstnieje i będzie lekko galaretowata, trzeba ją po prostu wymieszać, żeby była znowu bardziej płynna. Kręcić lody w maszynce ok. 20-30 minut i jeść od razu takie kremowe, lub domrażać min. 1 godzinę. Lody są bardzo kremowe i nie zastygają na kamień, dają się w każdej chwili wyjmować łyżką od razu po wyjęciu z zamrażarki.</p><p>Cukru radzę dać 1 szklankę, ja dałam 1,5 i są bardzo słodkie, trochę zbyt słodkie. Można dodać wanilię do gotującej się śmietany odstawiając ją na 10 minut żeby naciągnęła aromatem, lub dodać 1 duży cukier waniliowy, otrzymamy wtedy lody waniliowe. Do podstawowego przepisu nie trzeba IMHO dodawać aromatu śmietankowego. Sól dodaję w celu pogłębienia żółtego koloru żółtek.</p><p></p><p>[ATTACH=full]15035[/ATTACH][ATTACH=full]15036[/ATTACH] </p><p></p><p>EDIT: poprawka temperatury podgrzewania masy jajecznej na mniejszą</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="dziunia, post: 547670, member: 151"] Przepis powstał wg wskazówek z książki pt. 'Chemia praktyczna dla wszystkich' Wydawnictwa Naukowo Technicznego. Składniki dobrałam kierując się mniej więcej proporcjami podanymi w przepisie na podstawowe lody śmietankowe Wg poniższych proporcji wychodzi ok. 1,5 litra masy, która starczy na 2-3 porcje do mrożenia, czyli razem na ok. 2-2,5 litra gotowych lodów. Masę można przechowywać w lodówce do 2 dni przed zamrożeniem. - 3 śmietany 30% po 200 ml czyli 600 ml - 1/2 litra bardzo zimnego mleka 3,2% - 6 żółtek - 3 listki żelatyny (ok. 2 płaskie łyżeczki żelatyny sypkiej) - 1-1,5 szklanki cukru - szczypta soli Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, tę w listkach w większej ilości, tę sypką w 3-4 łyżkach wody, odstawić do napęcznienia. Żółtka utrzeć z cukrem i solą, śmietanę zagotować w szerokim garnku. Wlać większość śmietany do masy żółtkowej ciągle ją mieszając. Przelać masę z powrotem do garnka i mieszając ciągle, podgrzewać na średnim ogniu aż osiągnie 77-80*C, lub aż wyraźnie zgęstnieje. Nie gotować! Masa ma oblepiać wierzch łyżki i ma być wyraźnie zagęszczona. Teraz wlać bardzo zimne mleko i wymieszać, temperatura powinna spaść do ok. 60*C ale nie trzeba koniecznie jej mierzyć. Dodać do masy żelatynę, tę w płatkach osączyć z wody, a tę sypką dodać razem z wodą w której się moczyła. Dokładnie rozpuścić żelatynę mieszając masę. Miskę nakryć folią i po ostudzeniu wstawić do lodówki na conajmniej 8, a najlepiej na min. 16 godzin. Po tym czasie masa zgęstnieje i będzie lekko galaretowata, trzeba ją po prostu wymieszać, żeby była znowu bardziej płynna. Kręcić lody w maszynce ok. 20-30 minut i jeść od razu takie kremowe, lub domrażać min. 1 godzinę. Lody są bardzo kremowe i nie zastygają na kamień, dają się w każdej chwili wyjmować łyżką od razu po wyjęciu z zamrażarki. Cukru radzę dać 1 szklankę, ja dałam 1,5 i są bardzo słodkie, trochę zbyt słodkie. Można dodać wanilię do gotującej się śmietany odstawiając ją na 10 minut żeby naciągnęła aromatem, lub dodać 1 duży cukier waniliowy, otrzymamy wtedy lody waniliowe. Do podstawowego przepisu nie trzeba IMHO dodawać aromatu śmietankowego. Sól dodaję w celu pogłębienia żółtego koloru żółtek. [ATTACH=full]15035[/ATTACH][ATTACH=full]15036[/ATTACH] EDIT: poprawka temperatury podgrzewania masy jajecznej na mniejszą [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Pyszne lody śmietankowe
Top
Bottom