1 szt. polędwiczki wieprzowej - sztuka w miarę duża
1 cebula
twardy ogórek kiszony
może być boczek (jeśli lubimy)
oliwa do pieczenia
Przyprawy: przyprawa kucharek (lub vegeta), pieprz, sól, papryka, ząbek czosnku
1.
Polędwiczki pokroić na ok. 1,5 cm plasterki (jak bagietkę). Rozbić na płaskie płaty. Każdy płat obustronnie posypać odrobiną miękkiego pyłu z przyprawy kucharek, odrobiną soli, pieprzu i papryki. Wetrzeć w każdy płat niewielką ilość wyciśniętego czosnku. Zawinąć z talerzem w folię aluiniową i włożyć do lodówki - na ok. 3h
2.
Po tym czasie: w każdy płat zrolować podłużny słupek ogórka z cebulką i ew. boczkiem.
Roladki obwiązać nitką albo przebić wykałaczką - obtoczyć w mące i podsmażyć krótko na patelni - aby przestało być surowe. Jeśli lubimy mocniej spieczone - nie ma sprawy. Przełożyć do innego garnuszka z pokrojoną w kostkę cebulą, zalać wodą i wolno pyrkotać do miękkości rolad - uzupełniając oczywiście co jakiś czas wygotowana wodę.
Ilość dolewanej wody będzie jednocześnie wyznacznikiem gęstości powstałego sosu.
3.
Podajemy z ziemniaczanym pure i ulubioną surówką np. z cykorii
1 cebula
twardy ogórek kiszony
może być boczek (jeśli lubimy)
oliwa do pieczenia
Przyprawy: przyprawa kucharek (lub vegeta), pieprz, sól, papryka, ząbek czosnku
1.
Polędwiczki pokroić na ok. 1,5 cm plasterki (jak bagietkę). Rozbić na płaskie płaty. Każdy płat obustronnie posypać odrobiną miękkiego pyłu z przyprawy kucharek, odrobiną soli, pieprzu i papryki. Wetrzeć w każdy płat niewielką ilość wyciśniętego czosnku. Zawinąć z talerzem w folię aluiniową i włożyć do lodówki - na ok. 3h

2.
Po tym czasie: w każdy płat zrolować podłużny słupek ogórka z cebulką i ew. boczkiem.
Roladki obwiązać nitką albo przebić wykałaczką - obtoczyć w mące i podsmażyć krótko na patelni - aby przestało być surowe. Jeśli lubimy mocniej spieczone - nie ma sprawy. Przełożyć do innego garnuszka z pokrojoną w kostkę cebulą, zalać wodą i wolno pyrkotać do miękkości rolad - uzupełniając oczywiście co jakiś czas wygotowana wodę.
Ilość dolewanej wody będzie jednocześnie wyznacznikiem gęstości powstałego sosu.
3.
Podajemy z ziemniaczanym pure i ulubioną surówką np. z cykorii

Ostatnią edycję dokonał moderator: