Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Pysznotka- ciasto z orzechami i kremem
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Gusia" data-source="post: 37661" data-attributes="member: 104"><p><strong>ciasto: </strong></p><p>4 szklanki mąki </p><p>1 1/2 kostki margaryny (375g) </p><p>3/4 szklanki cukru pudru </p><p>6 żółtek </p><p>proszek do pieczenia </p><p>cukier waniliowy </p><p>20 dkg orzechów włoskich</p><p>6 białek</p><p>szklanka cukru</p><p>powidło śliwkowe</p><p></p><p><strong>Krem: </strong></p><p>1 budyń śmietankowy lub waniliowy </p><p>kostka masła </p><p>1,5 szklanki mleka </p><p>2 łyżki mąki pszennej lub 1 łyżka mąki ziemniaczanej</p><p>3/4 szklanki cukru </p><p>4 żółtka </p><p></p><p><strong>Wykonanie</strong></p><p></p><p>Zagnieść ciasto i podzielic je na dwie równe części. </p><p></p><p>6 białek ubić ze szklanką cukru na sztywną i błyszczącą pianę. Wersja trudniejsza przewiduje ubicie piany z 10 białek z 1,5 szklanki cukru. </p><p></p><p>Ciasto surowe wykładamy na blachę kwadratową lub prostokątną, smarujemy powidłem śliwkowym, wykładamy połowę piany z białek i posypujemy 10dag orzechów włoskich. Pieczemy dwa takie same placki. </p><p></p><p>Żółtka bełtamy z 1/2 szklanki mleka, budyniem i mąką, 1 szklankę mleka zagotowujemy z cukrem i wlewamy powoli masę jajeczno-mączną, cały czas mieszając, żeby nam się jaja nie ścięły bo zrobić się jajecznica w budyniu. Zagotowujemy, studzimy i ucieramy z masłem. </p><p></p><p>Układamy jedno ciasto tak, żeby piana była na wierchu wykładamy krem i przykrywamy drugim plackiem, ale tak żeby piana z białek była wewnątrz, polewamy dowolną polewą czekoladwoą (można po prostu rozpuścic czekoladę w kilku łyżkach mleka i tym ozdobić)</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Gusia, post: 37661, member: 104"] [B]ciasto: [/B] 4 szklanki mąki 1 1/2 kostki margaryny (375g) 3/4 szklanki cukru pudru 6 żółtek proszek do pieczenia cukier waniliowy 20 dkg orzechów włoskich 6 białek szklanka cukru powidło śliwkowe [B]Krem: [/B] 1 budyń śmietankowy lub waniliowy kostka masła 1,5 szklanki mleka 2 łyżki mąki pszennej lub 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 4 żółtka [B]Wykonanie[/B] Zagnieść ciasto i podzielic je na dwie równe części. 6 białek ubić ze szklanką cukru na sztywną i błyszczącą pianę. Wersja trudniejsza przewiduje ubicie piany z 10 białek z 1,5 szklanki cukru. Ciasto surowe wykładamy na blachę kwadratową lub prostokątną, smarujemy powidłem śliwkowym, wykładamy połowę piany z białek i posypujemy 10dag orzechów włoskich. Pieczemy dwa takie same placki. Żółtka bełtamy z 1/2 szklanki mleka, budyniem i mąką, 1 szklankę mleka zagotowujemy z cukrem i wlewamy powoli masę jajeczno-mączną, cały czas mieszając, żeby nam się jaja nie ścięły bo zrobić się jajecznica w budyniu. Zagotowujemy, studzimy i ucieramy z masłem. Układamy jedno ciasto tak, żeby piana była na wierchu wykładamy krem i przykrywamy drugim plackiem, ale tak żeby piana z białek była wewnątrz, polewamy dowolną polewą czekoladwoą (można po prostu rozpuścic czekoladę w kilku łyżkach mleka i tym ozdobić) [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Pysznotka- ciasto z orzechami i kremem
Top
Bottom