Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Pysznotka- ciasto z orzechami i kremem
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="eposka" data-source="post: 93402" data-attributes="member: 42"><p>A więc "Pychotka":</p><p><strong>na ciasto</strong></p><p>35 dag mąki (1,5 szklanki)</p><p>25 dag cukru (niecała szklanka do ciasta, resztę do ubicia z białkami) </p><p>4 jaja ( oddzielnie białka i żółtka)</p><p>20 dag margaryny</p><p>3 łyżki kwaśnej śmietany</p><p>2 łyżeczki proszku do pieczenia</p><p>20 dag orzechów włoskich</p><p>powidła</p><p><strong>na krem</strong></p><p>1,5 szkalnki mleka </p><p>1 czubata łyżka mąki zwykłej</p><p>1 łyżka czubata mąki ziemniaczanej</p><p>1/2 szklanki cukru</p><p>1 cukier waniliowy</p><p>1 kostka masła lub margaryny</p><p>kruche ciasto robimy w malakserze lub zagniatamy tradycyjnie</p><p>białka i 10 dag cukru zostawiamy na boku, powidła i orzechy też a z reszty składników miksujemy lub siekamy i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 2 części. Wykładamy pierwszą część na posmarowaną blachę (ma być grube na ok 1 cm), smarujemy powidłami, na to 1/2 piany ubitej z białek i cukru i na górę 10 dkg orzechów. Pieczemy w 180 stopniach aż zobi się rumiane, ok 30 min.</p><p>Z drugą częścią ciasta postępujemy dokładnie tak samo jak z pierwszą.(albo pieczemy 2 blaszki z termoobiegiem)</p><p>Robimy krem</p><p>1/2 szklanki zimnego mleka mieszamy z łyżką mąki zwykłej i łyżką ziemniaczanej, a następnie 1 szklankę mleka, 1/2 szklanki cukru, 1 cukier wanilowy gotujemy. Do gotujących wlewamy zimne mleko z mąkami i robimy budyń. Odstawiamy go na 5 min i do jeszcze ciepłego dodajemy 1 kostkę margaryny i miksujemy - powstanie rzadki krem.</p><p>Na koniec układamy na spód ciasto z 1 blachy na to 1/2 kremu, ciasto z 2 blachy i reszta kremu. Placek musi przynajmniej ostygnąć przed jedzeniem a najlepszy jest następnego dnia.</p><p></p><p></p><p>smacznego </p><p></p><p>ewa</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="eposka, post: 93402, member: 42"] A więc "Pychotka": [B]na ciasto[/B] 35 dag mąki (1,5 szklanki) 25 dag cukru (niecała szklanka do ciasta, resztę do ubicia z białkami) 4 jaja ( oddzielnie białka i żółtka) 20 dag margaryny 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia 20 dag orzechów włoskich powidła [B]na krem[/B] 1,5 szkalnki mleka 1 czubata łyżka mąki zwykłej 1 łyżka czubata mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 kostka masła lub margaryny kruche ciasto robimy w malakserze lub zagniatamy tradycyjnie białka i 10 dag cukru zostawiamy na boku, powidła i orzechy też a z reszty składników miksujemy lub siekamy i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 2 części. Wykładamy pierwszą część na posmarowaną blachę (ma być grube na ok 1 cm), smarujemy powidłami, na to 1/2 piany ubitej z białek i cukru i na górę 10 dkg orzechów. Pieczemy w 180 stopniach aż zobi się rumiane, ok 30 min. Z drugą częścią ciasta postępujemy dokładnie tak samo jak z pierwszą.(albo pieczemy 2 blaszki z termoobiegiem) Robimy krem 1/2 szklanki zimnego mleka mieszamy z łyżką mąki zwykłej i łyżką ziemniaczanej, a następnie 1 szklankę mleka, 1/2 szklanki cukru, 1 cukier wanilowy gotujemy. Do gotujących wlewamy zimne mleko z mąkami i robimy budyń. Odstawiamy go na 5 min i do jeszcze ciepłego dodajemy 1 kostkę margaryny i miksujemy - powstanie rzadki krem. Na koniec układamy na spód ciasto z 1 blachy na to 1/2 kremu, ciasto z 2 blachy i reszta kremu. Placek musi przynajmniej ostygnąć przed jedzeniem a najlepszy jest następnego dnia. smacznego ewa [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Pysznotka- ciasto z orzechami i kremem
Top
Bottom