Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pasty i pasztety
Pyszny domowy pasztet
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="samanta" data-source="post: 672338" data-attributes="member: 5092"><p>Przepis ten znalazłam kiedyś na onecie , zapisałam go jako &quot;Pasztet Miśki z onetu&quot; . Pieklam go potem wielokrotnie i zawsze się udawał, jest niezawodny , polecam go .</p><p></p><p>PYSZNY DOMOWY PASZTET </p><p></p><p>Pieczenie: 1 godz</p><p>Trudność: raczej łatwe ale pracochłonne</p><p></p><p></p><p>Składniki</p><p></p><p> 2 kg łopatki lub karczku (lub po 1 kg każdego) </p><p> 0,5 kg surowego boczku </p><p> 20 dkg słoniny </p><p> 0,5 kg wątróbki </p><p> 3 cebule </p><p> sól, pieprz </p><p> vegeta </p><p> imbir </p><p> 2 bułki namoczone w mleku </p><p> 3-4 jajka </p><p> gałka muszkatułowa </p><p></p><p>Etapy przygotowania</p><p></p><p>1. Mięso, boczek i słonine pokroić w kostkę i lekko podsmażyc na oliwie. Następnie wsypać wszystko do dużego gara, zalać wodą z dodatkiem 2 kostek rosołowych i dusić pod przykryciem do miękkości </p><p>2. Wątróbkę usmażyć na oliwie. Cebulę zeszklić. </p><p>3. Wszystkie w/w składniki zmielić 3x w maszynce dodając 2 namoczone w mleku bułki. </p><p>4. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. </p><p>5. Dodać zółtka, pianę z białek, doprawić do smaku. </p><p>6. Dwie podłużne formy natłuśćić i wysypać bułką tartą. Napełnić do wysokości ok 3/4 zmielonym mięsem </p><p>7. Piec ok. 1 godz. w temp. 200-220 stopni </p><p>8. Uwaga: jeśli mięso i boczek są wyjątkowo &quot;chude&quot; to można dodatkowo dodać 2 łyżki smalcu lub lepiej zwiększyć ilość słoniny. Zapobiegnie to &quot;wysuszeniu&quot; pasztetu a w efekcie jego rozwalaniu się w trakcie krojenia. SMACZNEGO !!! </p><p></p><p> Moje modyfikacje: podsmażam na normalnym smalcu a nie na oliwie i nie dodaję żadnych kostek do duszenia mięsa, bo nigdy prawie tego nie używam a do tego pasztetu nie potrzeba. Możesz dać też trochę kurczaka albo kaczki , chodzi o to żeby ilość mięsa była mniej więcej taka sama a im bardziej różnorodne mięso tym pasztet lepszy. Mile widziana dziczyzna.. chociaż to chyba nie o tej porze roku. Jakimś cudem nie zawsze wychodzi mi taka sama ilość , dlatego wkladając do formy uważam tylko żeby nie nakłaść za dużo bo kiedyś mi wylazł i było czyszczenie przypieczonego piekarnika - pasztet przyrasta, dlatego nie nakładaj pełno , tylko zostaw mu trochę miejsca tak jak w przepisie . I tak naprawdę wcale nie jest pracochłonny.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="samanta, post: 672338, member: 5092"] Przepis ten znalazłam kiedyś na onecie , zapisałam go jako "Pasztet Miśki z onetu" . Pieklam go potem wielokrotnie i zawsze się udawał, jest niezawodny , polecam go . PYSZNY DOMOWY PASZTET Pieczenie: 1 godz Trudność: raczej łatwe ale pracochłonne Składniki 2 kg łopatki lub karczku (lub po 1 kg każdego) 0,5 kg surowego boczku 20 dkg słoniny 0,5 kg wątróbki 3 cebule sól, pieprz vegeta imbir 2 bułki namoczone w mleku 3-4 jajka gałka muszkatułowa Etapy przygotowania 1. Mięso, boczek i słonine pokroić w kostkę i lekko podsmażyc na oliwie. Następnie wsypać wszystko do dużego gara, zalać wodą z dodatkiem 2 kostek rosołowych i dusić pod przykryciem do miękkości 2. Wątróbkę usmażyć na oliwie. Cebulę zeszklić. 3. Wszystkie w/w składniki zmielić 3x w maszynce dodając 2 namoczone w mleku bułki. 4. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. 5. Dodać zółtka, pianę z białek, doprawić do smaku. 6. Dwie podłużne formy natłuśćić i wysypać bułką tartą. Napełnić do wysokości ok 3/4 zmielonym mięsem 7. Piec ok. 1 godz. w temp. 200-220 stopni 8. Uwaga: jeśli mięso i boczek są wyjątkowo "chude" to można dodatkowo dodać 2 łyżki smalcu lub lepiej zwiększyć ilość słoniny. Zapobiegnie to "wysuszeniu" pasztetu a w efekcie jego rozwalaniu się w trakcie krojenia. SMACZNEGO !!! Moje modyfikacje: podsmażam na normalnym smalcu a nie na oliwie i nie dodaję żadnych kostek do duszenia mięsa, bo nigdy prawie tego nie używam a do tego pasztetu nie potrzeba. Możesz dać też trochę kurczaka albo kaczki , chodzi o to żeby ilość mięsa była mniej więcej taka sama a im bardziej różnorodne mięso tym pasztet lepszy. Mile widziana dziczyzna.. chociaż to chyba nie o tej porze roku. Jakimś cudem nie zawsze wychodzi mi taka sama ilość , dlatego wkladając do formy uważam tylko żeby nie nakłaść za dużo bo kiedyś mi wylazł i było czyszczenie przypieczonego piekarnika - pasztet przyrasta, dlatego nie nakładaj pełno , tylko zostaw mu trochę miejsca tak jak w przepisie . I tak naprawdę wcale nie jest pracochłonny. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pasty i pasztety
Pyszny domowy pasztet
Bottom