Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Przepisy z thermomixa
Pyszny keks
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="vena1980" data-source="post: 313451" data-attributes="member: 1219"><p>Składniki: </p><p>250 g bakalii</p><p>5 jaj</p><p>250 g mąki</p><p>250 g margaryny</p><p>1 łyżeczka proszku do pieczenia</p><p>1 łyżeczka spirytusu</p><p></p><p>Do naczynia miksującego włożyć bakalie, rozdrobnić - czas 10 s., obr. poz 6, wysypać do osobnego naczynia. Ja osobiście nie rozdrabniam wszystkich bakalii, część zostawiam w całości, np. orzechy.</p><p>Oddzielić żółtka od białek i ubić białka na pianę w naczyniu miksującym za pomocą motylka - 2 min., obr. 3. Wyłożyć do osobnego naczynia.</p><p>Do suchego naczynia miksującego wsypać cukier i zmiksować na cukier puder - czas 30 s., obr. Turbo.</p><p>Dodać żółtka i margarynę i ucierać - czas 3 min., obr. 4.</p><p>Do utartej masy dodać spirytus i wsypywać stopniowo przez otwór w pokrywie naczynia mąkę z proszkiem do pieczenia, pomagając sobie łopatką - czas 1 min., obr. 4.</p><p>Dodać powoli pianę z białek i bakalie. Mieszać łopatką. </p><p>Ciasto wyłożyć do nasmarowanej tłuszczem i obsypanje bułką tartą formy keksówki. Piec 50 min. w termp. 150-170 stopni.</p><p>Keks ten nie jest suchy i długo pozostaje świeży. Jest naprawdę wyśmienity.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="vena1980, post: 313451, member: 1219"] Składniki: 250 g bakalii 5 jaj 250 g mąki 250 g margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka spirytusu Do naczynia miksującego włożyć bakalie, rozdrobnić - czas 10 s., obr. poz 6, wysypać do osobnego naczynia. Ja osobiście nie rozdrabniam wszystkich bakalii, część zostawiam w całości, np. orzechy. Oddzielić żółtka od białek i ubić białka na pianę w naczyniu miksującym za pomocą motylka - 2 min., obr. 3. Wyłożyć do osobnego naczynia. Do suchego naczynia miksującego wsypać cukier i zmiksować na cukier puder - czas 30 s., obr. Turbo. Dodać żółtka i margarynę i ucierać - czas 3 min., obr. 4. Do utartej masy dodać spirytus i wsypywać stopniowo przez otwór w pokrywie naczynia mąkę z proszkiem do pieczenia, pomagając sobie łopatką - czas 1 min., obr. 4. Dodać powoli pianę z białek i bakalie. Mieszać łopatką. Ciasto wyłożyć do nasmarowanej tłuszczem i obsypanje bułką tartą formy keksówki. Piec 50 min. w termp. 150-170 stopni. Keks ten nie jest suchy i długo pozostaje świeży. Jest naprawdę wyśmienity. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Przepisy z thermomixa
Pyszny keks
Top
Bottom