Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Pyszny makowiec na cieście francuskim
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Bernadeta" data-source="post: 422758" data-attributes="member: 2288"><p><em><strong>składniki: </strong> </em></p><p><em>ciasto </em></p><p><em>30 dag mąki, </em></p><p><em>30 dag masła, </em></p><p><em>3 żółtka, </em></p><p><em>3 łyżki zimnej wody, </em></p><p><em></em></p><p><em>masa makowa </em></p><p><em>30 dag maku, </em></p><p><em>30 dag cukru pudru, </em></p><p><em>4 żółtka, </em></p><p><em>1 opakow. cukru waniliowego, </em></p><p><em>sok i skórka otarta z 2 cytryn, </em></p><p><em>piana z 7 białek, </em></p><p><em></em></p><p><em><strong>wykonanie: </strong> </em></p><p><em>Mąkę dokładnie posiekać z masłem, dodać żółtka i zagnieść ciasto. I do następnego dnia schłodzić w lodówce. </em></p><p><em></em></p><p><em>Mak sparzyć, zemleć dwukrotnie. Dodać cukier puder i cukier waniliowy, żółtka, sok i skórkę z cytryn. Dobrze utrzeć. Na końcu dodać pianę z białek i lekko wymieszać. </em></p><p><em></em></p><p><em>Schłodzone ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować. </em></p><p><em>Blaszkę wyłożyć pergaminem. </em></p><p><em>Jedną część ciasta wyłożyć na blaszkę, </em></p><p><em>następnie wylać masę makową i przykryć drugą częścią ciasta. </em></p><p><em>Ciasto nakłuć gęsto przy pomocy widelca. </em></p><p><em></em></p><p><em>Makowiec piec w temperaturze 200 - 220 st.C na złoty kolor. </em></p><p><em></em></p><p><em>Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową. </em></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Bernadeta, post: 422758, member: 2288"] [I][B]składniki: [/B] ciasto 30 dag mąki, 30 dag masła, 3 żółtka, 3 łyżki zimnej wody, masa makowa 30 dag maku, 30 dag cukru pudru, 4 żółtka, 1 opakow. cukru waniliowego, sok i skórka otarta z 2 cytryn, piana z 7 białek, [B]wykonanie: [/B] Mąkę dokładnie posiekać z masłem, dodać żółtka i zagnieść ciasto. I do następnego dnia schłodzić w lodówce. Mak sparzyć, zemleć dwukrotnie. Dodać cukier puder i cukier waniliowy, żółtka, sok i skórkę z cytryn. Dobrze utrzeć. Na końcu dodać pianę z białek i lekko wymieszać. Schłodzone ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować. Blaszkę wyłożyć pergaminem. Jedną część ciasta wyłożyć na blaszkę, następnie wylać masę makową i przykryć drugą częścią ciasta. Ciasto nakłuć gęsto przy pomocy widelca. Makowiec piec w temperaturze 200 - 220 st.C na złoty kolor. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową. [/I] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Pyszny makowiec na cieście francuskim
Top
Bottom