Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Pyszny placek karmelowy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="janie" data-source="post: 93463" data-attributes="member: 131"><p>Przepis za "Ciastami na stół" (wg p. Grażyny F. z Bliżyna)</p><p>Bardzo sie przydaje zwłaszcza w okresie pieczenia mazurków:</p><p></p><p>Ciasto</p><p>4 zółtka</p><p>pół szklanki cukru pudru</p><p>50 dkg maki tortowej</p><p>25 dkg margaryny</p><p>łyżeczka proszku do pieczenia</p><p></p><p>A podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na 2 placki i pieczemy w temp. 180 st.C około 20-30 minut. Po przestudzeniu przekładamy ciasto kremem z bitej śmietany:</p><p></p><p>0,5 litra śmietany kremówki </p><p>poł szklanki cukru pudru</p><p>opakowanie śmietanfixu</p><p>(kto lubi, może dodać sok z połowy cytryny)</p><p>Kremówke ubijamy z cukrem pudrem i smietanfixem. Przekładamy placki i pozostawiamy najlepiej na kilka godzin, żeby spulchniały. W tym czasie gotujemy karmel. Placki po wierzchu smarujemy gorącym karmelem i posypujemy siekanymi włoskimi orzechami (ok. 10 dag).</p><p></p><p>Karmel</p><p>Puszkę mleka skondensowanego słodzonego zalewamy w garnku woda i gotujemy 3 godziny. Po tym czasie wyjmujemy puszkę z wody, ostrożnie otwieramy i karmel rozsmarowujemy łyżką po placku.</p><p></p><p>Moja rada! Ponieważ ciasto jest bardzo kruche i łatwo rozsypuje się ja dodaję do niego 2-3 łyżki kwaśnej śmietany. Ten sam skutek powoduje dodanie do ciasta nie samych żółtek, lecz jednego całego jaja.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="janie, post: 93463, member: 131"] Przepis za "Ciastami na stół" (wg p. Grażyny F. z Bliżyna) Bardzo sie przydaje zwłaszcza w okresie pieczenia mazurków: Ciasto 4 zółtka pół szklanki cukru pudru 50 dkg maki tortowej 25 dkg margaryny łyżeczka proszku do pieczenia A podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na 2 placki i pieczemy w temp. 180 st.C około 20-30 minut. Po przestudzeniu przekładamy ciasto kremem z bitej śmietany: 0,5 litra śmietany kremówki poł szklanki cukru pudru opakowanie śmietanfixu (kto lubi, może dodać sok z połowy cytryny) Kremówke ubijamy z cukrem pudrem i smietanfixem. Przekładamy placki i pozostawiamy najlepiej na kilka godzin, żeby spulchniały. W tym czasie gotujemy karmel. Placki po wierzchu smarujemy gorącym karmelem i posypujemy siekanymi włoskimi orzechami (ok. 10 dag). Karmel Puszkę mleka skondensowanego słodzonego zalewamy w garnku woda i gotujemy 3 godziny. Po tym czasie wyjmujemy puszkę z wody, ostrożnie otwieramy i karmel rozsmarowujemy łyżką po placku. Moja rada! Ponieważ ciasto jest bardzo kruche i łatwo rozsypuje się ja dodaję do niego 2-3 łyżki kwaśnej śmietany. Ten sam skutek powoduje dodanie do ciasta nie samych żółtek, lecz jednego całego jaja. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Pyszny placek karmelowy
Top
Bottom