Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Pyzy lub kluski ziemniaczane z surowych ziemniaków*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="europa112" data-source="post: 22596" data-attributes="member: 140"><p>Od razu oszczegam to może nie wyjść. Jest to trudne do zrobienia i jeśli pierwszy raz się z tymi kluchami mierzycie to według prawdopodobieństwa w 75 % wyjdzie a następne 25% jest w rękach tego najwyższego.</p><p>1 1/2 kg ziemniaków </p><p>2 jajka</p><p>2 łyżki mąki ziemniaczanej</p><p>2 łyżki mąki pszennej</p><p>sól</p><p>1 łyzka oliwy</p><p></p><p> 1.Ziemniaki obieramy.</p><p> 2.600 g ziemniaków gotujemy, odcedzamy, i następnie mielimy lub przepuszczamy przez praskę.</p><p> 3.Pozostałe 900 gram pyrów trzemy jak na placki ziemniaczane na małych oczkach.Całą ta ziemniaczaną masę następnie za pomocą sciereczki odciskamy.Należy to raczej mocno odcisnąć tak żeby ziemniak w ścierce były pobobne do trocin.Jeśli uda nam się z tego płynu ziemniaczanego odzyskać trochę skrobi to bardzo dobrze.</p><p> 4.Ugotowane ziemniaki i surowe ziemniaki wraz z mąkami, jajami i solą mieszamy razem.</p><p> 5.Gotujemy osoloną wodę w garnku ( im większy tym lepszy), i na wrzącą</p><p>pomieszaną z łyżką oleju wodę wrzucamy ulepione kluski. Rące muszą być ciągle pod bierzącą wodą mocno moczone . Pyzy nie mogą być w kształcie kuli tylko spłaszczone, i średniej wielkości.Po wrzuceniu wszystkich pyz zmniejszamy radykalnie ciepłotę naszej kuchenki, ot tak by tylko coś tam bulgotało.Po 15 minutach powinny być gotowe.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="europa112, post: 22596, member: 140"] Od razu oszczegam to może nie wyjść. Jest to trudne do zrobienia i jeśli pierwszy raz się z tymi kluchami mierzycie to według prawdopodobieństwa w 75 % wyjdzie a następne 25% jest w rękach tego najwyższego. 1 1/2 kg ziemniaków 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej sól 1 łyzka oliwy 1.Ziemniaki obieramy. 2.600 g ziemniaków gotujemy, odcedzamy, i następnie mielimy lub przepuszczamy przez praskę. 3.Pozostałe 900 gram pyrów trzemy jak na placki ziemniaczane na małych oczkach.Całą ta ziemniaczaną masę następnie za pomocą sciereczki odciskamy.Należy to raczej mocno odcisnąć tak żeby ziemniak w ścierce były pobobne do trocin.Jeśli uda nam się z tego płynu ziemniaczanego odzyskać trochę skrobi to bardzo dobrze. 4.Ugotowane ziemniaki i surowe ziemniaki wraz z mąkami, jajami i solą mieszamy razem. 5.Gotujemy osoloną wodę w garnku ( im większy tym lepszy), i na wrzącą pomieszaną z łyżką oleju wodę wrzucamy ulepione kluski. Rące muszą być ciągle pod bierzącą wodą mocno moczone . Pyzy nie mogą być w kształcie kuli tylko spłaszczone, i średniej wielkości.Po wrzuceniu wszystkich pyz zmniejszamy radykalnie ciepłotę naszej kuchenki, ot tak by tylko coś tam bulgotało.Po 15 minutach powinny być gotowe. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Pyzy lub kluski ziemniaczane z surowych ziemniaków*
Top
Bottom