Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Quesadillas z chorizo i papryką
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Shinju" data-source="post: 1131757" data-attributes="member: 2755"><p>Pyszna quesadilla. Jako bazę wzięłam przepis pochodzący <a href="http://www.recipe.com/chorizo-and-cheese-quesadillas/" target="_blank">stąd</a>, ale troszkę pozmieniałam i wyszło pysznie. </p><p></p><p>4 pszenne tortille</p><p>150 g chorizo (ja miałam w plasterkach)</p><p>1 duży ząbek czosnku</p><p>1 średnia posiekana cebula (u mnie czerwona)</p><p>1 papryczka jalapeno (ja miałam marynowaną w plasterkach - dałam ok. 5 plasterków)</p><p>1 duża czerwona papryka (całkowicie mój dodatek )</p><p>ok. 1 szklanki tartego sera (np. cheddara, mozzarelli, - dobrze topiącego się i ciągnącego)</p><p>1 łyżka oleju roślinnego</p><p>posiekana kolendra lub natka pietruszki (u mnie natka)</p><p></p><p>Z papryki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy ją w paseczki. Cebulę obieramy i siekamy drobno, podobnie papryczkę jalapeno. Ząbek czosnku miażdżymy, obieramy i drobno kroimy. Chorizo kroimy w drobną kostkę (w moim przypadku plasterki pokroiłam w paseczki).</p><p></p><p>Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego paprykę, cebulę, czosnek i chorizo. Podsmażamy na średnim ogniu aż papryka zmięknie, a cebula i czosnek zezłocą się. Na talerzu układamy ręczniki papierowe, przekładamy na nie zawartość patelni. Przykrywamy ręcznikami papierowymi, odsączamy tłuszcz (jak najwięcej się da - ja ułożyłam na talerzu 2 ręczniki papierowe, przykryłam również dwoma, a potem wymieniłam ręczniki ponownie na 2 z każdej strony). Gdy już odsączymy tłuszcz mieszamy całość z posiekaną papryczką jalapeno.</p><p></p><p>Na dwóch tortillach rozsypujemy po 1/4 sera, układamy na każdej po 1/2 farszu, posypujemy posiekaną zieleniną i ponownie po 1/4 sera. Całość przykrywamy pozostałymi dwiema tortillami. Smażymy na suchej, gorącej patelni (lub na grillu np. elektrycznym) z obu stron aż do rozpuszczenia się sera. Następnie kroimy w trójkąty i podajemy.</p><p></p><p>[ATTACH=full]63976[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Shinju, post: 1131757, member: 2755"] Pyszna quesadilla. Jako bazę wzięłam przepis pochodzący [URL="http://www.recipe.com/chorizo-and-cheese-quesadillas/"]stąd[/URL], ale troszkę pozmieniałam i wyszło pysznie. 4 pszenne tortille 150 g chorizo (ja miałam w plasterkach) 1 duży ząbek czosnku 1 średnia posiekana cebula (u mnie czerwona) 1 papryczka jalapeno (ja miałam marynowaną w plasterkach - dałam ok. 5 plasterków) 1 duża czerwona papryka (całkowicie mój dodatek ) ok. 1 szklanki tartego sera (np. cheddara, mozzarelli, - dobrze topiącego się i ciągnącego) 1 łyżka oleju roślinnego posiekana kolendra lub natka pietruszki (u mnie natka) Z papryki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy ją w paseczki. Cebulę obieramy i siekamy drobno, podobnie papryczkę jalapeno. Ząbek czosnku miażdżymy, obieramy i drobno kroimy. Chorizo kroimy w drobną kostkę (w moim przypadku plasterki pokroiłam w paseczki). Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego paprykę, cebulę, czosnek i chorizo. Podsmażamy na średnim ogniu aż papryka zmięknie, a cebula i czosnek zezłocą się. Na talerzu układamy ręczniki papierowe, przekładamy na nie zawartość patelni. Przykrywamy ręcznikami papierowymi, odsączamy tłuszcz (jak najwięcej się da - ja ułożyłam na talerzu 2 ręczniki papierowe, przykryłam również dwoma, a potem wymieniłam ręczniki ponownie na 2 z każdej strony). Gdy już odsączymy tłuszcz mieszamy całość z posiekaną papryczką jalapeno. Na dwóch tortillach rozsypujemy po 1/4 sera, układamy na każdej po 1/2 farszu, posypujemy posiekaną zieleniną i ponownie po 1/4 sera. Całość przykrywamy pozostałymi dwiema tortillami. Smażymy na suchej, gorącej patelni (lub na grillu np. elektrycznym) z obu stron aż do rozpuszczenia się sera. Następnie kroimy w trójkąty i podajemy. [ATTACH=full]63976[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Quesadillas z chorizo i papryką
Top
Bottom