Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Quiche Lorraine wersja qd
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="qd" data-source="post: 1665345" data-attributes="member: 692"><p>Quiche Lorraine wersja qd</p><p></p><p><em>Prawdziwy placek lotaryński robi się z kruchego ciasta , plasterków wędzonego boczku lub szynki i zalewy z jajek rozbełtanych ze śmietanką. Kruche ciasto oczywiście bardzo tłuste i lekko posolone, bez jajek i środków spulchniających. Ja jak to ja, potraktowałam przepis dowolnie, raczej jako inspirację , bo takiej ilości tłuszczu nie trawię.</em></p><p></p><p>Składniki ciasta</p><p></p><p>500g mąki,</p><p>125g Planty lub smalcu,</p><p> 8g ( 1 łyżeczka) soli, </p><p>50g drożdży świeżych lub 2 torebki ( po 7 g) suszonych/instant</p><p>250 ml ( 1 szklanka) mleka </p><p></p><p>Składniki nadzienia</p><p></p><p>pół wędzonego kurczaka</p><p>4 łyżki mleka</p><p>6 jajek</p><p>Sól, pieprz</p><p>Opcjonalnie tarty żółty ser ( około 50 g)</p><p></p><p>Wykonanie</p><p></p><p>Połówkę kurczaka wyluzować z kości ( kości odłożyć do garnka, zalać wodą i zagotować; świetny wywar do popijania tej potrawy), pokroić wraz ze skórką na kostki o boku ca 1,5 cm.</p><p>Mąkę wymieszać z drożdżami instant i solą, przesiekać z tłuszczem, dodać mleko i zamiesić ciasto tak jak kruche.</p><p>Przy użyciu świeżych drożdży zrobić zaczyn: drożdże rozpuścić w 50 ml mleka, lekko posypać mąką i pozostawić do spienienia. Zaczyn wymieszać z resztą mleka i dodać do mąki z dodatkami.</p><p></p><p>Ciasto ( nie czekać na wyrastanie) rozwałkować, wyłożyć nim wysmarowaną tłuszczem formę .( najlepiej o średnicy 28 cm). Ponakłuwać gęsto widelcem.</p><p></p><p>Jajka wybić do miski, doprawić solą i pieprzem, dolać cztery łyżki mleka i ubić na jednolitą masę. Dodać mięso z kurczaka, ewentualnie trochę tartego żółtego sera, wymieszać i wyłożyć na ciasto. Piec 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni ( góra/dół, bez termoobiegu) i podawać na gorąco.</p><p></p><p> Na zimno też dobre, nadaje się również do odgrzewania. Mile widziane towarzystwo zielonej sałaty z sosem vinaigrette.</p><p></p><p></p><p>[ATTACH=full]99479[/ATTACH]</p><p></p><p>Dla 4 barrrrdzo głodnych lub 6-8 o przeciętnych apetytach.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="qd, post: 1665345, member: 692"] Quiche Lorraine wersja qd [I]Prawdziwy placek lotaryński robi się z kruchego ciasta , plasterków wędzonego boczku lub szynki i zalewy z jajek rozbełtanych ze śmietanką. Kruche ciasto oczywiście bardzo tłuste i lekko posolone, bez jajek i środków spulchniających. Ja jak to ja, potraktowałam przepis dowolnie, raczej jako inspirację , bo takiej ilości tłuszczu nie trawię.[/I] Składniki ciasta 500g mąki, 125g Planty lub smalcu, 8g ( 1 łyżeczka) soli, 50g drożdży świeżych lub 2 torebki ( po 7 g) suszonych/instant 250 ml ( 1 szklanka) mleka Składniki nadzienia pół wędzonego kurczaka 4 łyżki mleka 6 jajek Sól, pieprz Opcjonalnie tarty żółty ser ( około 50 g) Wykonanie Połówkę kurczaka wyluzować z kości ( kości odłożyć do garnka, zalać wodą i zagotować; świetny wywar do popijania tej potrawy), pokroić wraz ze skórką na kostki o boku ca 1,5 cm. Mąkę wymieszać z drożdżami instant i solą, przesiekać z tłuszczem, dodać mleko i zamiesić ciasto tak jak kruche. Przy użyciu świeżych drożdży zrobić zaczyn: drożdże rozpuścić w 50 ml mleka, lekko posypać mąką i pozostawić do spienienia. Zaczyn wymieszać z resztą mleka i dodać do mąki z dodatkami. Ciasto ( nie czekać na wyrastanie) rozwałkować, wyłożyć nim wysmarowaną tłuszczem formę .( najlepiej o średnicy 28 cm). Ponakłuwać gęsto widelcem. Jajka wybić do miski, doprawić solą i pieprzem, dolać cztery łyżki mleka i ubić na jednolitą masę. Dodać mięso z kurczaka, ewentualnie trochę tartego żółtego sera, wymieszać i wyłożyć na ciasto. Piec 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni ( góra/dół, bez termoobiegu) i podawać na gorąco. Na zimno też dobre, nadaje się również do odgrzewania. Mile widziane towarzystwo zielonej sałaty z sosem vinaigrette. [ATTACH=full]99479[/ATTACH] Dla 4 barrrrdzo głodnych lub 6-8 o przeciętnych apetytach. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Quiche Lorraine wersja qd
Top
Bottom