Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia francuska
Quiche ratatouille
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Marga" data-source="post: 61879" data-attributes="member: 45"><p><strong><span style="color: blue">Quiche ratatouille</span></strong></p><p></p><p><strong>Ratatouille:</strong></p><p>350g bakłażanów</p><p>500g cukini</p><p>250g cebuli</p><p>2 czerwone papryki</p><p>2 zielone papryki</p><p>4 ząbki czosnku</p><p>500g pomidorów</p><p>sól, pieprz</p><p>natka pietruszki</p><p>bazylia</p><p></p><p></p><p>Bakłażany pokroić w kostkę (~ 2cm). Wrzucić do miski i posypać sola. Odstawić na około 20 minut. Niech się wypłaczą.</p><p>W miedzyczasie cukinię pokroić w plasterki (~1cm) cebulę w talarki, paprykę w cieńkie paski a czosnek w bardzo drobną kostkę. Pomidory sparzyć (albo nie), ściągnąć z nich skórkę i pokroić w ćwiartki.</p><p>Teraz można spłukać sól z bakłażanów i osuszyć na papierowym ręczniku. </p><p>Następnie wrzucić je do rondla i przysmażyć w oliwce. Obrumienione bakłażany wyjąć z rondla.</p><p>Następnie przysmażyć cebulę z cukinią. Gdy będą przyrumienione dodać paprykę. Mniej więcej po 5 minutach wrzucić pomidory i czosnek. Dusić około 20 minut. Na koniec posolić, popieprzyć i dodać posiekaną natkę pietruszki, bazylię i bakłażany. Po dodaniu ziół rondel zdjąć z ognia. </p><p></p><p></p><p><strong>Ciasto:</strong></p><p>250g mąki pszennej</p><p>&#733; łyżeczki soli</p><p>125g masła</p><p>1 żółtko</p><p></p><p>Mąkę wymieszaną z solą przesiac na stolnicę, posiekac z masłem, zrobic dołek, wbic żółtko i dodac dwie łyżki zimnej wody. Zgnieśc dokładnie wszystkie składniki. Uformowac z ciasta kulę, zawinąc w folię aluminiową i włożyc na godzinę do lodówki. </p><p> </p><p><strong>Krem:</strong></p><p>1/8l śmietany</p><p>1/8l crčme fraîche</p><p>2 jajka</p><p>150g utartego sera gruyer de Jura</p><p></p><p>Ratatouille ostudzic i w razie gdyby puściło wodę, odcedzic. Śmietanę razem z crčme fraîche, jajkami i serem wymieszac i dodac do ratatouille. </p><p></p><p>Ciasto rozwałkowac i wyłożyc na przygotowaną formę. Następnie rozlożyc równomiernie ratatouille. Quiche wstawic na nagrzanego piekarnika (200°) i piec ok. 45 minut. </p><p></p><p> Smacznego!</p><p></p><p></p><p>Marga</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Marga, post: 61879, member: 45"] [B][COLOR=blue]Quiche ratatouille[/COLOR][/B] [B]Ratatouille:[/B] 350g bakłażanów 500g cukini 250g cebuli 2 czerwone papryki 2 zielone papryki 4 ząbki czosnku 500g pomidorów sól, pieprz natka pietruszki bazylia Bakłażany pokroić w kostkę (~ 2cm). Wrzucić do miski i posypać sola. Odstawić na około 20 minut. Niech się wypłaczą. W miedzyczasie cukinię pokroić w plasterki (~1cm) cebulę w talarki, paprykę w cieńkie paski a czosnek w bardzo drobną kostkę. Pomidory sparzyć (albo nie), ściągnąć z nich skórkę i pokroić w ćwiartki. Teraz można spłukać sól z bakłażanów i osuszyć na papierowym ręczniku. Następnie wrzucić je do rondla i przysmażyć w oliwce. Obrumienione bakłażany wyjąć z rondla. Następnie przysmażyć cebulę z cukinią. Gdy będą przyrumienione dodać paprykę. Mniej więcej po 5 minutach wrzucić pomidory i czosnek. Dusić około 20 minut. Na koniec posolić, popieprzyć i dodać posiekaną natkę pietruszki, bazylię i bakłażany. Po dodaniu ziół rondel zdjąć z ognia. [B]Ciasto:[/B] 250g mąki pszennej ˝ łyżeczki soli 125g masła 1 żółtko Mąkę wymieszaną z solą przesiac na stolnicę, posiekac z masłem, zrobic dołek, wbic żółtko i dodac dwie łyżki zimnej wody. Zgnieśc dokładnie wszystkie składniki. Uformowac z ciasta kulę, zawinąc w folię aluminiową i włożyc na godzinę do lodówki. [B]Krem:[/B] 1/8l śmietany 1/8l crčme fraîche 2 jajka 150g utartego sera gruyer de Jura Ratatouille ostudzic i w razie gdyby puściło wodę, odcedzic. Śmietanę razem z crčme fraîche, jajkami i serem wymieszac i dodac do ratatouille. Ciasto rozwałkowac i wyłożyc na przygotowaną formę. Następnie rozlożyc równomiernie ratatouille. Quiche wstawic na nagrzanego piekarnika (200°) i piec ok. 45 minut. Smacznego! Marga [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia francuska
Quiche ratatouille
Top
Bottom