Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia francuska
Quiche z boczkiem, serem i warzywami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="adrijah" data-source="post: 732744" data-attributes="member: 4081"><p><strong>QUICHE Z BOCZKIEM, SEREM I WARZYWAMI </strong></p><p></p><p>składniki na ok. 8 porcji:</p><p>- 150g solonych krakersów</p><p>- 125g miękkiego masła</p><p>- 1/2 pęczka dymki</p><p>- 1 czerwona papryka</p><p>- 70g boczku w plastrach</p><p>- po 1/2 pęczka szczypiorku i pietruszki (u mnie sam szczypiorek)</p><p>- 4 jaja</p><p>- 1kg chudego twarogu</p><p>- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny</p><p>- 80g mąki ziemniaczanej</p><p>- 200g startego ementalera</p><p>- sól, pieprz</p><p>- pieprz kajeński</p><p></p><p>Krakersy pokruszyć i energicznie zagnieść z miękkim masłem. Masę wyłożyć do jednego lub dwóch małych naczyń żaroodpornych, lekko docisnąć i wstawić do lodówki.</p><p>Piekarnik rozgrzać do 170°C (z termoobiegiem do 150°C). Dymkę oczyścić, umyć i pokroić w krążki. Paprykę przekroić na pół, wykroić gniazd nasienne, strąk pokroić w małą kostkę. Plastry boczku pokroić w paski i wytopić na patelni bez dodatku tłuszczu. Boczek wyjąć z patelni. Na tłuszczu ze smażenia poddusić krążki dymki i kostki papryki.</p><p>Zioła umyć, osuszyć i posiekać. Jajka rozdzielić. Białka ubić na sztywna pianę. Żółtka utrzeć z twarogiem, skórką z cytryny, mąką ziemniaczaną i ementalerem. Masę doprawić solą, pieprzem i pieprzem cayenne. Warzywa wymieszać z ziołami i delikatnie z pianą z białek. Masę rozłożyć na cieście z krakersów, na wierzchu rozłożyć paseczki wytopionego boczku.</p><p>Quiche piec ok. 70 minut w rozgrzanym piekarniku, pod koniec pieczenia wierzch można przykryć folią aluminiową, aby się za bardzo nie zrumienił. Quiche wyjąć z piekarnika i od razu podawać w naczyniu żaroodpornym.</p><p>Jednak potrawa jest znakomita także na zimno.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="adrijah, post: 732744, member: 4081"] [B]QUICHE Z BOCZKIEM, SEREM I WARZYWAMI [/B] składniki na ok. 8 porcji: - 150g solonych krakersów - 125g miękkiego masła - 1/2 pęczka dymki - 1 czerwona papryka - 70g boczku w plastrach - po 1/2 pęczka szczypiorku i pietruszki (u mnie sam szczypiorek) - 4 jaja - 1kg chudego twarogu - 1 łyżeczka startej skórki z cytryny - 80g mąki ziemniaczanej - 200g startego ementalera - sól, pieprz - pieprz kajeński Krakersy pokruszyć i energicznie zagnieść z miękkim masłem. Masę wyłożyć do jednego lub dwóch małych naczyń żaroodpornych, lekko docisnąć i wstawić do lodówki. Piekarnik rozgrzać do 170°C (z termoobiegiem do 150°C). Dymkę oczyścić, umyć i pokroić w krążki. Paprykę przekroić na pół, wykroić gniazd nasienne, strąk pokroić w małą kostkę. Plastry boczku pokroić w paski i wytopić na patelni bez dodatku tłuszczu. Boczek wyjąć z patelni. Na tłuszczu ze smażenia poddusić krążki dymki i kostki papryki. Zioła umyć, osuszyć i posiekać. Jajka rozdzielić. Białka ubić na sztywna pianę. Żółtka utrzeć z twarogiem, skórką z cytryny, mąką ziemniaczaną i ementalerem. Masę doprawić solą, pieprzem i pieprzem cayenne. Warzywa wymieszać z ziołami i delikatnie z pianą z białek. Masę rozłożyć na cieście z krakersów, na wierzchu rozłożyć paseczki wytopionego boczku. Quiche piec ok. 70 minut w rozgrzanym piekarniku, pod koniec pieczenia wierzch można przykryć folią aluminiową, aby się za bardzo nie zrumienił. Quiche wyjąć z piekarnika i od razu podawać w naczyniu żaroodpornym. Jednak potrawa jest znakomita także na zimno. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia francuska
Quiche z boczkiem, serem i warzywami
Top
Bottom