Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Quiche z wedzonym lososiem i cukiniami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="tatter" data-source="post: 1613791" data-attributes="member: 1142"><p>Mam ogromny wysyp cukinii w tym roku. Wszelakich, wkolorach i ksztaltach wiec laduje je gdzie sie da i tak powstala pyszna warzywno-rybna tarta. </p><p></p><p>Ciasto kruche:</p><p></p><p><strong>155g maki orkiszowej (mialam akurat mieszanke bialej z razowa, 70/30)</strong></p><p><strong>90g masla twardego</strong></p><p><strong>szczypta soli</strong></p><p><strong>3 lyzki kefiru, zimnego</strong></p><p></p><p>Make, maslo, sol wrzucam do FP i miksuje pulsujac az powstana grudki, wtedy dodaje kefir i miksuje az utworzy sier kula, krotko. Ciasto zawijam w folie i wkladam do lodowki do schlodzenia. Oczywiscie mozna uzyc innego ulubionego ciasta kruchego.</p><p></p><p>Gdy ciasto sie chlodzi, przygotowuje nadzienie:</p><p></p><p><strong>ok 200g wedzonego lososia, pokrojonego</strong></p><p><strong>3 male kolorowe cukinie</strong></p><p><strong>1 mala cebula, lub dwie szalotki</strong></p><p><strong>1 zabek czosnku</strong></p><p><strong>lyzka oliwy z oliwek</strong></p><p><strong>sol, pieprz, przyprawy</strong></p><p><strong>125g mascarpone</strong></p><p><strong>pare lyzek kefiru</strong></p><p><strong>2 jajka</strong></p><p><strong>szczypiorek lub inne ziola</strong></p><p></p><p>Rozgrzewam piec do 210C</p><p></p><p>Cukinie tne na wstazki, cebulke w cienkie poltalarki, dodaje zmiazdzony czosnek, mieszam wszystko w zaroodpornym naczyniu, przyprawiam, skrapiam oliwa, wkladam do pieca na kilka minut, az warzywa zmiekna nieco. Wyjmuje z pieca i czekam az przestygna.</p><p></p><p>Rozwalkowuje ciasto i wykladam nim foremke do tart (uzywam roznych, wyzsze tarty lubie piec w ceramicznej), spod nakluwam widelcem, schladzam 15 min. Nastepnie pieke ok 15-20 min. Studze.</p><p></p><p>Na dnie tarty ukladam 2-3 warstwy wstazek cuknii i cebulki, na to wedzony losos, a na lososia kolejne warstwy kolorowych cuknii. Wirzch mozna, na przyklad, ulozyc w kratke. </p><p></p><p>Mascarpone roztrzepuje z kefirem i jajkami, dodaje ziola i calosc doprawiam do smaku. Taka mikstura zalewam skladniki tarty. Pieke ok 45 min. Po wyjeciu z pieca studze tarte 10 min przed pokrojeniem. Pyszna na cieplo lub zimno.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="tatter, post: 1613791, member: 1142"] Mam ogromny wysyp cukinii w tym roku. Wszelakich, wkolorach i ksztaltach wiec laduje je gdzie sie da i tak powstala pyszna warzywno-rybna tarta. Ciasto kruche: [B]155g maki orkiszowej (mialam akurat mieszanke bialej z razowa, 70/30) 90g masla twardego szczypta soli 3 lyzki kefiru, zimnego[/B] Make, maslo, sol wrzucam do FP i miksuje pulsujac az powstana grudki, wtedy dodaje kefir i miksuje az utworzy sier kula, krotko. Ciasto zawijam w folie i wkladam do lodowki do schlodzenia. Oczywiscie mozna uzyc innego ulubionego ciasta kruchego. Gdy ciasto sie chlodzi, przygotowuje nadzienie: [B]ok 200g wedzonego lososia, pokrojonego 3 male kolorowe cukinie 1 mala cebula, lub dwie szalotki 1 zabek czosnku lyzka oliwy z oliwek sol, pieprz, przyprawy 125g mascarpone pare lyzek kefiru 2 jajka szczypiorek lub inne ziola[/B] Rozgrzewam piec do 210C Cukinie tne na wstazki, cebulke w cienkie poltalarki, dodaje zmiazdzony czosnek, mieszam wszystko w zaroodpornym naczyniu, przyprawiam, skrapiam oliwa, wkladam do pieca na kilka minut, az warzywa zmiekna nieco. Wyjmuje z pieca i czekam az przestygna. Rozwalkowuje ciasto i wykladam nim foremke do tart (uzywam roznych, wyzsze tarty lubie piec w ceramicznej), spod nakluwam widelcem, schladzam 15 min. Nastepnie pieke ok 15-20 min. Studze. Na dnie tarty ukladam 2-3 warstwy wstazek cuknii i cebulki, na to wedzony losos, a na lososia kolejne warstwy kolorowych cuknii. Wirzch mozna, na przyklad, ulozyc w kratke. Mascarpone roztrzepuje z kefirem i jajkami, dodaje ziola i calosc doprawiam do smaku. Taka mikstura zalewam skladniki tarty. Pieke ok 45 min. Po wyjeciu z pieca studze tarte 10 min przed pokrojeniem. Pyszna na cieplo lub zimno. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Quiche z wedzonym lososiem i cukiniami
Top
Bottom