- Gru 21, 2005
- 7,253
- 6
- 0
Na kruche ciasto:
175g maki zwyklej
odrobine soli
90g masla (schodzonego , pokrojonego w kostke)
dobrze schlodzona woda
Na mase:
1 duza cebula, pokrojona w drobna kostke
1 lyzka oliwy z oliwek
150g wedzonego lososia, drobno pokroic
2 jajka
175g serka mascarpone
25g miekkiego serka koziego
200ml slodkiej smietany
1 lyzke posiekanego koperku
pieprz
Ciasto:
make mieszamy z sola, dodajemy tluszcz i ucieramy miedzy palcami, az
do uzyskania czegos w rodzaju drobnej bulki tarej. Dodajemy ok 3-4 lyzek wody (spryskujac nia ciasto raczej niz wlewajac!), i potem uzywajac noza dokladnie wyrabiamy ciasto. Wykladamy na stolnice ugniatamy kilka sekund, aby powstalo gladkie ciasto. Zawijamy w papier do pieczenia i schlodzamy w lodowce (ok30min).
Piekarnik nagrzewamy do temp 200C. Ciasto rozwalkowac i wylozyc nim forme do tart (23cm). Mozna jeszcze raz schlodzic. Przed wlozeniem do pieca nakluc ciasto widelcem (lub piec z kulkami ceramicznymi). Piec ok 20min na zloto.
W miedzyczasie, podsamazamy na zloto cebulke. Zostawic do ostygniecia.
Jaja dobrze utrzec z serami, dodac smietanke, koperek i pieprz.
Na lekko wystudzone, upieczone ciasto, wykladamy usmazona cebulke, na to lososia. Wszystko zalewamy mikstura jajeczno - serowa. Pieczemy ok 45-55 min w temp.170.
Mozna podac z zielona salatka i szklanka dobrego piwa!
175g maki zwyklej
odrobine soli
90g masla (schodzonego , pokrojonego w kostke)
dobrze schlodzona woda
Na mase:
1 duza cebula, pokrojona w drobna kostke
1 lyzka oliwy z oliwek
150g wedzonego lososia, drobno pokroic
2 jajka
175g serka mascarpone
25g miekkiego serka koziego
200ml slodkiej smietany
1 lyzke posiekanego koperku
pieprz
Ciasto:
make mieszamy z sola, dodajemy tluszcz i ucieramy miedzy palcami, az
do uzyskania czegos w rodzaju drobnej bulki tarej. Dodajemy ok 3-4 lyzek wody (spryskujac nia ciasto raczej niz wlewajac!), i potem uzywajac noza dokladnie wyrabiamy ciasto. Wykladamy na stolnice ugniatamy kilka sekund, aby powstalo gladkie ciasto. Zawijamy w papier do pieczenia i schlodzamy w lodowce (ok30min).
Piekarnik nagrzewamy do temp 200C. Ciasto rozwalkowac i wylozyc nim forme do tart (23cm). Mozna jeszcze raz schlodzic. Przed wlozeniem do pieca nakluc ciasto widelcem (lub piec z kulkami ceramicznymi). Piec ok 20min na zloto.
W miedzyczasie, podsamazamy na zloto cebulke. Zostawic do ostygniecia.
Jaja dobrze utrzec z serami, dodac smietanke, koperek i pieprz.
Na lekko wystudzone, upieczone ciasto, wykladamy usmazona cebulke, na to lososia. Wszystko zalewamy mikstura jajeczno - serowa. Pieczemy ok 45-55 min w temp.170.
Mozna podac z zielona salatka i szklanka dobrego piwa!

Ostatnią edycję dokonał moderator: