Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
" Ananasy" czyli konfitury z cukinii
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="BeataSz" data-source="post: 146427" data-attributes="member: 90"><p>na specjanle życzenie kermidt <strong>cytuję przepis z książki " Słońce w słoikch " I. Gumowskiej:</strong></p><p>1 kg krążków cukinii</p><p>1 kg cukru</p><p>kwasek cytrynowy</p><p>aromat</p><p></p><p>Cukinię wybrać taką aby wycięte z niej krążki były mniej więcej średnicy słoika. Najlepsze są niskie, szerokie słoiki. </p><p>Cukinię, umyć, obrać ze skórki, pokroić w plastry grubości 1-2 cm., z każdego krążka delikatnie wyciąć gniazda nasienne. Krążki zważyć, wrzucić na wrzącą wodę, lekko osoloną i gotować jeszcze ok. 10 minut, aż stracą zapach surowizny i staną się przejrzyste. Z wody wyjmujemy je bardzo delikatnie, aby się nie połamały. Zostawiamy do obcieknięcia na sicie przez ok. 2-3 godziny.</p><p>Cukru tyle ile ważyły krążki wsypać do rondla, dolać wodę ( ok. 3/4 szklanki na 1 kg cukru) i ugotować gęsty syrop. Dodać do niego ok. ćwierć małej łyżeczki kwasku( na 1 kg cukru) i jakiś aromat -mogą to być goździki, cynamon, skórka cytrynowa czy pomarańczowa, wanilia i ponadto np. olejek ananasowy. Gdy przyprawy oddadzą swój aromat, wyjmujemy je. Do pachnącego syropu wkładamy cukinię-smażymy krótko-kilkanaście minut, aż nasiąkną syropem i aromatem. ( gdy za długo się smaży-ściemnieją)</p><p>Usmażone układamy w słojach jeden na drugim i zalewamy syropem. Natychmiast zamykamyi wstawiamy " pod kocyk"</p><p>Z tak przygotowanej cukinii można przyrządzić deser: w krążek dać serek homogenizowany, dookoła świeże owoce lub konfitury, trochę rodzynek, orzeszki, wafelki, bitą śmietanę.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="BeataSz, post: 146427, member: 90"] na specjanle życzenie kermidt [B]cytuję przepis z książki " Słońce w słoikch " I. Gumowskiej:[/B] 1 kg krążków cukinii 1 kg cukru kwasek cytrynowy aromat Cukinię wybrać taką aby wycięte z niej krążki były mniej więcej średnicy słoika. Najlepsze są niskie, szerokie słoiki. Cukinię, umyć, obrać ze skórki, pokroić w plastry grubości 1-2 cm., z każdego krążka delikatnie wyciąć gniazda nasienne. Krążki zważyć, wrzucić na wrzącą wodę, lekko osoloną i gotować jeszcze ok. 10 minut, aż stracą zapach surowizny i staną się przejrzyste. Z wody wyjmujemy je bardzo delikatnie, aby się nie połamały. Zostawiamy do obcieknięcia na sicie przez ok. 2-3 godziny. Cukru tyle ile ważyły krążki wsypać do rondla, dolać wodę ( ok. 3/4 szklanki na 1 kg cukru) i ugotować gęsty syrop. Dodać do niego ok. ćwierć małej łyżeczki kwasku( na 1 kg cukru) i jakiś aromat -mogą to być goździki, cynamon, skórka cytrynowa czy pomarańczowa, wanilia i ponadto np. olejek ananasowy. Gdy przyprawy oddadzą swój aromat, wyjmujemy je. Do pachnącego syropu wkładamy cukinię-smażymy krótko-kilkanaście minut, aż nasiąkną syropem i aromatem. ( gdy za długo się smaży-ściemnieją) Usmażone układamy w słojach jeden na drugim i zalewamy syropem. Natychmiast zamykamyi wstawiamy " pod kocyk" Z tak przygotowanej cukinii można przyrządzić deser: w krążek dać serek homogenizowany, dookoła świeże owoce lub konfitury, trochę rodzynek, orzeszki, wafelki, bitą śmietanę. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
" Ananasy" czyli konfitury z cukinii
Top
Bottom