"Bachis"

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,376
2
0
Żródło - miesięcznik "Ty i Ja" z lat 70. Opracowanie kulinarne Maria Lemnis i Henryk Vitry.

"Bachis" jest rodzajem wspaniałego naleśnika, który smażymy wraz z nadzieniem i podajemy na gorąco wprost z patelni.

Składniki na ciasto
2 czubate łyżki mąki
5 jaj
3/4 l mleka
2 łyżki białego wina
2 łyżki cukru
1 paczka cukru waniliowego
skórka cienko otarta na drobnej tarce z 2 pomarańczy
skórka otarta z pół cytryny (j.w.)

Nadzienie
8 średniej wielkości winnych jabłek
2 pomarańcze
5 dkg cukru

Ponadto
12 dkg masła
cukier do posypania
1/2 łyżeczki cynamonu

Ze wszystkich składników przyrządzamy ciasto naleśnikowe, ubijając je dokładnie sprężyną.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w grubą kostkę. Dwie pomarańcze, z których do ciasta otarliśmy cienko na drobnej tarce tylko pomarańczową skórkę, obieramy z białej skóry i również kroimy w grubą kostkę. Pokrojone owoce mieszamy i posypujemy cukrem.
Do ciasta dodajemy pomarańcze zmieszane z jabłkami.
W głębokiej dużej patelni silnie podgrzewamy (nie rumieniąc) 12 dkg masła, wlewamy ciasto zmieszane z owocami i smażymy naleśnik na średnim ogniu tak długo, aż spód stanie sie apetycznie rumiany. Wówczas zgrabnie obracamy go i smażymy z drugiej strony. Ja nie potrafiłam "zgrabnie" obrócić go łopatką, więc zsuwałam naleśnik na duży talerz albo okrągły półmisek, przykrywałam patelnią i odwracałam talerz do góry dnem. Metoda niezawodna i znacznie bezpieczniejsza. Gdy i z drugiej strony naleśnik jest dostatecznie rumiany, podajemy go prosto z patelni, posypany cukrem zmieszanym z cynamonem.

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,591
7,855
113
Seniorko, rozumiem, że te proporcje są na jeden mega - naleśnik?
A może smaży się kilka mniejszych?

Ostatnią edycję dokonał moderator:

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,376
2
0
Na jeden mega. Myślałam, że wyrażnie to zabrzmiało. Ale po tylu latach poddałaś mi całkiem interesujący pomysł. Bo gdyby zrobić na mniejszych patelniach, to też byłyby bardzo dobre i mniej absorbujące przy smażeniu. No, może straciłyby tylko na pulchności, bo jak widzisz z tych składników ciasto wychodzi raczej omletowo - grzybkowe, a nie stricte naleśnikowe. W kazdym razie jest dobry, szczególnie na gorąco.

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,591
7,855
113
Cieszę się, że Cię zainspirowałam swoim pytaniem.
icon_smile.gif

Deser jest bardzo w moim guście, więc się niedługo przekonam, czy lepiej smażyć jeden mega - bachis, czy kilka mniejszych.
icon_smile.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy