Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
"Bachis"
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 751445" data-attributes="member: 10341"><p><span style="font-size: 26px">Żródło - miesięcznik &quot;Ty i Ja&quot; z lat 70. Opracowanie kulinarne Maria Lemnis i Henryk Vitry.</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px">&quot;Bachis&quot; jest rodzajem wspaniałego naleśnika, który smażymy wraz z nadzieniem i podajemy na gorąco wprost z patelni.</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"><strong>Składniki na ciasto</strong></span></p><p><span style="font-size: 26px">2 czubate łyżki mąki</span></p><p><span style="font-size: 26px">5 jaj</span></p><p><span style="font-size: 26px">3/4 l mleka</span></p><p><span style="font-size: 26px">2 łyżki białego wina</span></p><p><span style="font-size: 26px">2 łyżki cukru</span></p><p><span style="font-size: 26px">1 paczka cukru waniliowego</span></p><p><span style="font-size: 26px">skórka cienko otarta na drobnej tarce z 2 pomarańczy</span></p><p><span style="font-size: 26px">skórka otarta z pół cytryny (j.w.)</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"><strong>Nadzienie</strong></span></p><p><span style="font-size: 26px">8 średniej wielkości winnych jabłek</span></p><p><span style="font-size: 26px">2 pomarańcze</span></p><p><span style="font-size: 26px">5 dkg cukru</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"><strong>Ponadto </strong></span></p><p><span style="font-size: 26px">12 dkg masła</span></p><p><span style="font-size: 26px">cukier do posypania</span></p><p><span style="font-size: 26px">1/2 łyżeczki cynamonu</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px">Ze wszystkich składników przyrządzamy ciasto naleśnikowe, ubijając je dokładnie sprężyną.</span></p><p><span style="font-size: 26px">Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w grubą kostkę. Dwie pomarańcze, z których do ciasta otarliśmy cienko na drobnej tarce tylko pomarańczową skórkę, obieramy z białej skóry i również kroimy w grubą kostkę. Pokrojone owoce mieszamy i posypujemy cukrem.</span></p><p><span style="font-size: 26px">Do ciasta dodajemy pomarańcze zmieszane z jabłkami.</span></p><p><span style="font-size: 26px">W głębokiej dużej patelni silnie podgrzewamy (nie rumieniąc) 12 dkg masła, wlewamy ciasto zmieszane z owocami i smażymy naleśnik na średnim ogniu tak długo, aż spód stanie sie apetycznie rumiany. Wówczas zgrabnie obracamy go i smażymy z drugiej strony. Ja nie potrafiłam &quot;zgrabnie&quot; obrócić go łopatką, więc zsuwałam naleśnik na duży talerz albo okrągły półmisek, przykrywałam patelnią i odwracałam talerz do góry dnem. Metoda niezawodna i znacznie bezpieczniejsza. Gdy i z drugiej strony naleśnik jest dostatecznie rumiany, podajemy go prosto z patelni, posypany cukrem zmieszanym z cynamonem.</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 751445, member: 10341"] [SIZE=10]Żródło - miesięcznik "Ty i Ja" z lat 70. Opracowanie kulinarne Maria Lemnis i Henryk Vitry. "Bachis" jest rodzajem wspaniałego naleśnika, który smażymy wraz z nadzieniem i podajemy na gorąco wprost z patelni. [B]Składniki na ciasto[/B] 2 czubate łyżki mąki 5 jaj 3/4 l mleka 2 łyżki białego wina 2 łyżki cukru 1 paczka cukru waniliowego skórka cienko otarta na drobnej tarce z 2 pomarańczy skórka otarta z pół cytryny (j.w.) [B]Nadzienie[/B] 8 średniej wielkości winnych jabłek 2 pomarańcze 5 dkg cukru [B]Ponadto [/B] 12 dkg masła cukier do posypania 1/2 łyżeczki cynamonu Ze wszystkich składników przyrządzamy ciasto naleśnikowe, ubijając je dokładnie sprężyną. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w grubą kostkę. Dwie pomarańcze, z których do ciasta otarliśmy cienko na drobnej tarce tylko pomarańczową skórkę, obieramy z białej skóry i również kroimy w grubą kostkę. Pokrojone owoce mieszamy i posypujemy cukrem. Do ciasta dodajemy pomarańcze zmieszane z jabłkami. W głębokiej dużej patelni silnie podgrzewamy (nie rumieniąc) 12 dkg masła, wlewamy ciasto zmieszane z owocami i smażymy naleśnik na średnim ogniu tak długo, aż spód stanie sie apetycznie rumiany. Wówczas zgrabnie obracamy go i smażymy z drugiej strony. Ja nie potrafiłam "zgrabnie" obrócić go łopatką, więc zsuwałam naleśnik na duży talerz albo okrągły półmisek, przykrywałam patelnią i odwracałam talerz do góry dnem. Metoda niezawodna i znacznie bezpieczniejsza. Gdy i z drugiej strony naleśnik jest dostatecznie rumiany, podajemy go prosto z patelni, posypany cukrem zmieszanym z cynamonem. [/SIZE] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
"Bachis"
Bottom