"Buritto"

Shinju

Member
Lis 26, 2006
9,694
12
38
8 tortilli
900 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
500 g przecieru pomidorowego
400 g fasoli (u mnie fasola czarne oczko)
3 łyżki pikantnego sosu (u mnie pikantny sos gruziński)
sól, świeżo mielony czarny pieprz

Cebulę i czosnek obieramy, siekamy i podsmażamy na oliwie do zeszklenia. Następnie dodajemy na patelnię mięso mielone, mieszamy z cebulą i czosnkiem i zaczynamy dusić pod przykryciem. W momencie gdy mięso straci swój różowy kolor lekko je solimy i dodajemy połowę przecieru pomidorowego i dokładnie mieszamy, po czym ponownie przykrywamy pokrywką i dalej dusimy. Po ok. 15 minutach duszenia mięsa z przecierem pomidorowym dorzucamy odsączoną fasolę (moja fasola czarne oczko była w zalewie w słoiku), dokładnie mieszamy. Następnie co kilka minut dolewamy przecier pomidorowy, cały czas trzymając mięso na ogniu bez przykrycia, aż do dodania całego przecieru. Ważne jest aby cały płyn/woda wyparował, a pozostał jedynie gęsty sos pomidorowy oblepiający mięso i fasolę. Po dodaniu całego przecieru dodajemy pikantny sos, oraz doprawiamy lekko solą i pieprzem. Podduszamy jeszcze ze 2 minuty. Gotowe tortille lekko podgrzewamy, skrapiając je wcześniej odrobiną wody (można w piekarniku, można w kuchence mikrofalowej). Podgrzane tortille kładziemy na talerzach i na każdej z nich układamy wzdłuż średnicy warstwę farszu, po czym je rolujemy. Smacznego

IMG_2634.JPG

Nie wiem czy w dobrym miejscu umieściłam, jeśli nie to będę wdzięczna za przeniesienie
icon_smile.gif
 

Załączniki

  • IMG_2634.JPG
    IMG_2634.JPG
    196.6 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy