Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
"Cycki Murzynki"
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="BeataSz" data-source="post: 88871" data-attributes="member: 90"><p>Przepis mam od bratowej a skąd ona go wzięła, nie mam pojęcia. Dobre jest i ładne to znane chyba już wszystkim ciasto:</p><p></p><p>1 szklanka maku</p><p>15 dag wiórków kokosowych</p><p>6 białek</p><p>6 łyżek cukru</p><p></p><p>Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać suchy mak i wiórki. Piec ok. 20 minut w temp. 220-250 stopni </p><p></p><p><u>Krem:</u></p><p>2 łyżki mąki ziemniaczanej</p><p>2 łyżki mąki pszennej</p><p>1/2 l mleka</p><p> Ugotować budyń, wystudzić. (Można użyć gotowego budyniu bez cukru)</p><p></p><p>1 masło roślinne/margaryna/masło</p><p>1/2 szkl. cukru pudru</p><p>1 łyżka wódki</p><p>1 żółtko</p><p>Utrzeć na jednolitą masę dodając po łyżce budyniu.</p><p></p><p><u>Poncz:</u></p><p>1 szkl. mocnej herbaty lub kawy(słodkiej), sok z cytryny, 2 łyżki wódki-wymieszać razem</p><p></p><p>1 paczka okrągłych biszkoptów</p><p></p><p>Ciasto makowo-kokosowe posmarować kremem, na krem kłaść biszkopty maczane w ponczu. Całość polać polewą czekoladową, na każdy biszkopcik położyć po 1 rodzynce (rodzynku?). Poczekać, aż stężeje i masa, i czekolada.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="BeataSz, post: 88871, member: 90"] Przepis mam od bratowej a skąd ona go wzięła, nie mam pojęcia. Dobre jest i ładne to znane chyba już wszystkim ciasto: 1 szklanka maku 15 dag wiórków kokosowych 6 białek 6 łyżek cukru Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać suchy mak i wiórki. Piec ok. 20 minut w temp. 220-250 stopni [U]Krem:[/U] 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 1/2 l mleka Ugotować budyń, wystudzić. (Można użyć gotowego budyniu bez cukru) 1 masło roślinne/margaryna/masło 1/2 szkl. cukru pudru 1 łyżka wódki 1 żółtko Utrzeć na jednolitą masę dodając po łyżce budyniu. [U]Poncz:[/U] 1 szkl. mocnej herbaty lub kawy(słodkiej), sok z cytryny, 2 łyżki wódki-wymieszać razem 1 paczka okrągłych biszkoptów Ciasto makowo-kokosowe posmarować kremem, na krem kłaść biszkopty maczane w ponczu. Całość polać polewą czekoladową, na każdy biszkopcik położyć po 1 rodzynce (rodzynku?). Poczekać, aż stężeje i masa, i czekolada. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
"Cycki Murzynki"
Top
Bottom