Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
"Cycki Murzynki"
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Alka" data-source="post: 89646" data-attributes="member: 50"><p>To wklejam </p><p></p><p>CYCKI MURZYNKI</p><p>Składniki:</p><p><strong>Ciasto:</strong></p><p>9 białek</p><p>2/3 szkl cukru pudru</p><p>1 i 2/3 szkl wiórków kokosowych</p><p>1 i 1/4 szkl maku</p><p>5 żółtek</p><p><strong>Krem:</strong></p><p>300 g masła</p><p>1/3 szkl cukru pudru</p><p>2 budynie waniliowe (porcje na 3/4 l. mleka) lub 3 budynie waniliowe (porcje na 1/2 l. mleka) </p><p>1 litr mleka</p><p>4 żółtka</p><p><strong>Polewa:</strong></p><p>3 łyżki masła</p><p>1 szkl cukru pudru</p><p>5 łyżek kakao</p><p>1 i 1/3 szkl mleka</p><p><strong>Dodatki:</strong></p><p>1 i 1/2 paczki biszkoptów okrągłych</p><p>1 szkl wódki lub innego alkoholu</p><p>1/3 szkl wody</p><p>rodzynki lub kropelki czekoladowe</p><p></p><p>Ubić sztywną pianę z 9 białek, dodawać stopniowo 2/3 szklanki cukru pudru i ubijać dalej. Dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Piankę delikatnie wymieszać z wiórkami i makiem (nie mielonym i nie parzonym!). Formę wysmarować masłem i obsypać bułką tarta lub kaszą manną. Wyłożyć ciasto. Piec przez ok. 20 min. Podczas pieczenia postępować jak z ciastem biszkoptowym. (piec w rozgrzanym piekarniku - 160C, po upieczeniu wyłączyć piecyk i zostawić ciasto na kilka minut w zamkniętym piekarniku; otworzyć drzwiczki i jeszcze chwilę poczekać.) </p><p>Ugotować budyń. Utrzeć masło z cukrem pudrem i żółtkami i zmiksować z zimnym budyniem waniliowym.</p><p>Ugotować polewę z podanych składników. Gotować aż zgęstnieje.</p><p>Po wystudzeniu "spodu" ciasta, wyłożyć krem budyniowy i poukładać na nim okrągłe biszkopty (zamoczone w ponczu: 1 szklanka alkoholu, 1/3 szklanki wody, nie należy ich zbyt długo moczyć aby się nie rozpadły), na wierzchu każdego biszkopta umieścić po jednej rodzynce, zalać przestudzoną polewą czekoladową,. Trzymać w chłodnym miejscu.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Alka, post: 89646, member: 50"] To wklejam CYCKI MURZYNKI Składniki: [B]Ciasto:[/B] 9 białek 2/3 szkl cukru pudru 1 i 2/3 szkl wiórków kokosowych 1 i 1/4 szkl maku 5 żółtek [B]Krem:[/B] 300 g masła 1/3 szkl cukru pudru 2 budynie waniliowe (porcje na 3/4 l. mleka) lub 3 budynie waniliowe (porcje na 1/2 l. mleka) 1 litr mleka 4 żółtka [B]Polewa:[/B] 3 łyżki masła 1 szkl cukru pudru 5 łyżek kakao 1 i 1/3 szkl mleka [B]Dodatki:[/B] 1 i 1/2 paczki biszkoptów okrągłych 1 szkl wódki lub innego alkoholu 1/3 szkl wody rodzynki lub kropelki czekoladowe Ubić sztywną pianę z 9 białek, dodawać stopniowo 2/3 szklanki cukru pudru i ubijać dalej. Dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Piankę delikatnie wymieszać z wiórkami i makiem (nie mielonym i nie parzonym!). Formę wysmarować masłem i obsypać bułką tarta lub kaszą manną. Wyłożyć ciasto. Piec przez ok. 20 min. Podczas pieczenia postępować jak z ciastem biszkoptowym. (piec w rozgrzanym piekarniku - 160C, po upieczeniu wyłączyć piecyk i zostawić ciasto na kilka minut w zamkniętym piekarniku; otworzyć drzwiczki i jeszcze chwilę poczekać.) Ugotować budyń. Utrzeć masło z cukrem pudrem i żółtkami i zmiksować z zimnym budyniem waniliowym. Ugotować polewę z podanych składników. Gotować aż zgęstnieje. Po wystudzeniu "spodu" ciasta, wyłożyć krem budyniowy i poukładać na nim okrągłe biszkopty (zamoczone w ponczu: 1 szklanka alkoholu, 1/3 szklanki wody, nie należy ich zbyt długo moczyć aby się nie rozpadły), na wierzchu każdego biszkopta umieścić po jednej rodzynce, zalać przestudzoną polewą czekoladową,. Trzymać w chłodnym miejscu. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
"Cycki Murzynki"
Top
Bottom