- Lis 26, 2006
- 9,694
- 12
- 38
50 dag mięsa z indyka (takiego pokrojonego jak na gulasz)
75 dag dyni
1 cebula
1 łyżka mąki pszennej
2 listki laurowe
1 szklanka bulionu drobiowego
cząber
tymianek
sok i skórka z połówki cytryny
olej
sól, pieprz, ostra papryka
Dynię oczyścić, pokroić w kostkę, obtoczyć w przesianej mące wymieszanej z cząbrem (ja najpierw wrzuciłam dynię do miseczki, potem posypałam cząbrem, potem mąką i wymieszałam) i odstawić na 30 minut. Mięso podsmażyć na złoto, zdjąć z patelni. Na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulkę pokrojoną drobniutko. Dodać dynię i skórkę z cytryny. Dusić jakieś 10 minut na małym ogniu. Zlać rosołem, dodać mięso, listki laurowe i trochę tymianku. Doprawić sokiem z cytryny, pieprzem i solą. Dusić do całkowitego zmięknienia mięsa. W trakcie duszenia można ewentualnie dodawać trochę wody. Na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką.
Najlepsze jest podawane z ryżem ugotowanym na sypko
Źródło: "Kuchnia za trzy grosze"
75 dag dyni
1 cebula
1 łyżka mąki pszennej
2 listki laurowe
1 szklanka bulionu drobiowego
cząber
tymianek
sok i skórka z połówki cytryny
olej
sól, pieprz, ostra papryka
Dynię oczyścić, pokroić w kostkę, obtoczyć w przesianej mące wymieszanej z cząbrem (ja najpierw wrzuciłam dynię do miseczki, potem posypałam cząbrem, potem mąką i wymieszałam) i odstawić na 30 minut. Mięso podsmażyć na złoto, zdjąć z patelni. Na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulkę pokrojoną drobniutko. Dodać dynię i skórkę z cytryny. Dusić jakieś 10 minut na małym ogniu. Zlać rosołem, dodać mięso, listki laurowe i trochę tymianku. Doprawić sokiem z cytryny, pieprzem i solą. Dusić do całkowitego zmięknienia mięsa. W trakcie duszenia można ewentualnie dodawać trochę wody. Na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką.

Najlepsze jest podawane z ryżem ugotowanym na sypko

Źródło: "Kuchnia za trzy grosze"
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: