- Sty 15, 2008
- 6,773
- 28
- 48

Doskonaly placek z jablkami
(ale moze byc i ze sliwkami, malinami, morelami)
przepis z "Filipinki"
Skladniki:
szklanka maki
pol kostki masla
pol szklanki cukru
4 zoltka
Wszystko to doskonale ucieramy w donicy (albo miksujemy) w nastepujacej kolejnosci:
maslo na puch, potem dodajemy cukier i po jednym zoltku, nieco wanilii (albo cukier waniliowy) i na koncu wcieramy make.
Ciasto wykladamy na wysmarowanej maslem blasze (grubosc 2cm) i pieczemy w niezbyt goracym piekarniku na zloty kolor.
W tym czasie obieramy ze skorki pol kg jablek i smazymy z 10 dag cukru (moze byc mniej, wszystko zalezy od slodkosci jablek i naszych upodoban).
Podpieczony spod smarujemy ciepla masa jablkowa i lukrem.
Lukier
2 bialka
cwierc szklanki cukru
sok z jednej cytryny
Skladniki cierpliwie ucieramy w donicy tak dlugo, az powstanie puszysta, biala masa. Rozsmarowujemy ja pedzelkiem i jeszcze placek wsuwamy na kilka minut do wysuszenia.
Moreli nie lukrujemy, placek wystarczy tuz przed podaniem posypac cukrem pudrem.
Przewaznie robie z podwojnej porcji i wtedy ciasta wystarcza na duza blaszke z piekarnika. Tradycyjnie daje mniej cukru, a wiecej jablek.

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: