Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
"Filipinkowy" jablecznik
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="mexikana" data-source="post: 1030759" data-attributes="member: 7168"><p>[ATTACH=full]57937[/ATTACH]</p><p></p><p><strong>Doskonaly placek z jablkami </strong></p><p>(ale moze byc i ze sliwkami, malinami, morelami)</p><p>przepis z &quot;Filipinki&quot;</p><p></p><p><u>Skladniki:</u></p><p>szklanka maki</p><p>pol kostki masla</p><p>pol szklanki cukru</p><p>4 zoltka</p><p></p><p>Wszystko to doskonale ucieramy w donicy (albo miksujemy) w nastepujacej kolejnosci:</p><p>maslo na puch, potem dodajemy cukier i po jednym zoltku, nieco wanilii (albo cukier waniliowy) i na koncu wcieramy make. </p><p>Ciasto wykladamy na wysmarowanej maslem blasze (grubosc 2cm) i pieczemy w niezbyt goracym piekarniku na zloty kolor.</p><p>W tym czasie obieramy ze skorki pol kg jablek i smazymy z 10 dag cukru (moze byc mniej, wszystko zalezy od slodkosci jablek i naszych upodoban).</p><p>Podpieczony spod smarujemy ciepla masa jablkowa i lukrem.</p><p></p><p><u>Lukier</u> </p><p>2 bialka</p><p>cwierc szklanki cukru</p><p>sok z jednej cytryny</p><p></p><p>Skladniki cierpliwie ucieramy w donicy tak dlugo, az powstanie puszysta, biala masa. Rozsmarowujemy ja pedzelkiem i jeszcze placek wsuwamy na kilka minut do wysuszenia.</p><p>Moreli nie lukrujemy, placek wystarczy tuz przed podaniem posypac cukrem pudrem.</p><p></p><p>Przewaznie robie z podwojnej porcji i wtedy ciasta wystarcza na duza blaszke z piekarnika. Tradycyjnie daje mniej cukru, a wiecej jablek.</p><p>[ATTACH=full]57938[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="mexikana, post: 1030759, member: 7168"] [ATTACH=full]57937[/ATTACH] [B]Doskonaly placek z jablkami [/B] (ale moze byc i ze sliwkami, malinami, morelami) przepis z "Filipinki" [U]Skladniki:[/U] szklanka maki pol kostki masla pol szklanki cukru 4 zoltka Wszystko to doskonale ucieramy w donicy (albo miksujemy) w nastepujacej kolejnosci: maslo na puch, potem dodajemy cukier i po jednym zoltku, nieco wanilii (albo cukier waniliowy) i na koncu wcieramy make. Ciasto wykladamy na wysmarowanej maslem blasze (grubosc 2cm) i pieczemy w niezbyt goracym piekarniku na zloty kolor. W tym czasie obieramy ze skorki pol kg jablek i smazymy z 10 dag cukru (moze byc mniej, wszystko zalezy od slodkosci jablek i naszych upodoban). Podpieczony spod smarujemy ciepla masa jablkowa i lukrem. [U]Lukier[/U] 2 bialka cwierc szklanki cukru sok z jednej cytryny Skladniki cierpliwie ucieramy w donicy tak dlugo, az powstanie puszysta, biala masa. Rozsmarowujemy ja pedzelkiem i jeszcze placek wsuwamy na kilka minut do wysuszenia. Moreli nie lukrujemy, placek wystarczy tuz przed podaniem posypac cukrem pudrem. Przewaznie robie z podwojnej porcji i wtedy ciasta wystarcza na duza blaszke z piekarnika. Tradycyjnie daje mniej cukru, a wiecej jablek. [ATTACH=full]57938[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
"Filipinkowy" jablecznik
Top
Bottom