Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pasty i pasztety
"Kurnik" - rosyjski pasztet z kury
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 803853" data-attributes="member: 10341"><p>Nie bardzo wiedziałam, gdzie wpisać ten rodzaj pasztetu pieczonego w kruchym cieście. Bo przecież to nie pasta ani pasztet do smarowania. Zdecydowałam się jednak na wpisanie go tutaj, ponieważ jest to pasztet. Przepis pochodzi z miesięcznika &quot;Ty i Ja&quot;, a pierwszy raz robiłam go lata temu. Teraz powtarzam, gdy mam podjąć gości, bo sama nie zjadłabym go, a odgrzewany nie jest już tak dobry. Proporcje podane są na średni &quot;jednorodzinny&quot; obiad. Można je podwoić, jeśli do stołu zasiada więcej osób.</p><p></p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong>Ciasto</strong></p><p><strong></strong>30 dkg mąki</p><p>15 dkg dobrze ochłodzonego masła</p><p>6 - 7 łyżek bardzo zimnej wody</p><p></p><p><strong>Farsz</strong></p><p>Kura lub brojler o wadze 1 kg</p><p>duża cebula</p><p>3 gożdziki</p><p>8 ziaren pieprzu</p><p>1 listek laurowy</p><p>6 dkg masła</p><p>15 dkg ryżu</p><p>1,5 szklanki osolonej wody</p><p>1/2 kg pieczarek</p><p>1 ząbek czosnku</p><p>5 średnich cebul (25 dkg)</p><p>3 jajka ugotowane na twardo</p><p>1 pęczek kopru</p><p>1 pęczek naci pietruszki</p><p>5 łyżek kwaśnej śmietany</p><p>łyżeczka &quot;maggi&quot;</p><p>łyżka soku cytrynowego</p><p>sól, pieprz</p><p>1 łyżka śmietany i surowe żółtko do posmarowania ciasta</p><p>tłuszcz do wysmarowania i trochę bułki tartej do wysypania formy</p><p></p><p>Najpierw przygotowujemy ciasto. Mąkę łączymy z podzielonym na małe kawałeczki zimnym masłem, nie zapominając o szczypcie soli. Ciasto wyrabiamy rękami tak długo, aż zaczną się tworzyć grudki. Wówczas dodajemy zimną wodę i wyrabiamy gładkie ciasto, z którego formujemy kulę i zawinięte w folię spożywczą wkładamy na 2 godziny do lodówki.</p><p>Teraz przygotowujemy farsz. Kurę wkładamy do wrzątku wraz z dużą cebulą, w którą wbiliśmy 3 gożdziki. Do wywaru dodajemy też 8 ziaren pieprzu i listek laurowy. Włoszczyzny nie dodajemy. Wrzątek solimy do smaku. Gdy kura ugotowana, wyjmujemy ją z wrzątku i nieco ochładzamy. Po zdjęciu i odrzuceniu skóry, oddzielamy ostrożnie mięso od kości, krojąc je na małe (1 cm) kawałki.</p><p>W rondlu rozpuszczamy 3 dkg masła, a gdy masło zacznie mrugać, do rondla wsypujemy ryż uprzednio umyty i osączony. Mieszając, ryż przesmażamy w maśle przez 5 minut po czym zalewamy 1,5 szklanki osolonej wody. Po 15 minutach gotowania pod przykryciem, ryż jest dostatecznie miękki.</p><p>Pieczarki czyścimy i myjemy, a następnie kroimy na cienkie plasterki, które niezbyt drobno siekamy. Po obraniu, ząbek czosnku rozgniatamy z solą. Cebule obieramy i drobno siekamy. W patelni rozgrzewamy 3 dkg masła, na tłuszcz wsypujemy cebulę i czosnek, a po chwili przygotowane pieczarki. Mieszając od czasu do czasu dusimy pieczarki i cebulę na średnim ogniu przez ok. 20 minut.</p><p>Ugotowane na twardo jajka siekamy dość drobno. Koperek i pietruszkę również siekamy drobno.</p><p>Z mięsa kury, ryżu, uduszonych z cebulą pieczarek, posiekanych jaj, kopru i pietruszki, 5 łyżek kwaśnej śmietany, łyżeczki przyprawy typu &quot;maggi&quot;, łyżki soku cytrynowego i sporej szczypty pieprzu wyrabiamy jednolity farsz, dosalając go w razie potrzeby.</p><p>Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na lekko omączonej stolnicy na 1/2 cm grubości. Częścią ciasta wylepiamy dokładnie dno i boki, aż po krawędzie ( wysmarowaną tłuszczem i skąpo oprószonej bułką tartą) formę ogniotrwałą. Do wylepionej ciastem formy nakładamy równomiernie farsz, leciutko go uciskając Farsz pokrywamy resztą rozwałkowanego ciasta, przyciskając jego brzegi do ciasta pokrywającego brzegi formy, tak by się dobrze zlepiły. Powierzchnię ciasta nakłuwamy kilkakrotnie widelcem, by ułatwić w czasie pieczenia pasztetu ujście pary. </p><p>Łyżkę śmietany mieszamy z surowym żółtkiem i smarujemy tą mieszaniną powierzchnię pasztetu. Formę wsuwamy do silnie nagrzanego piekarnika i pasztet pieczemy w temperaturze ok. 220 st. przez 30 - 35 minut. </p><p>Pasztet podajemy do stołu natychmiast po wyjęciu z piekarnika, w formie, w której się wypiekał. Do rosyjskiego pasztetu z kury podać możemy esencjonalny sos pomidorowy, sałatkę z cykorii, pikle, korniszony lub marynowane grzybki.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 803853, member: 10341"] Nie bardzo wiedziałam, gdzie wpisać ten rodzaj pasztetu pieczonego w kruchym cieście. Bo przecież to nie pasta ani pasztet do smarowania. Zdecydowałam się jednak na wpisanie go tutaj, ponieważ jest to pasztet. Przepis pochodzi z miesięcznika "Ty i Ja", a pierwszy raz robiłam go lata temu. Teraz powtarzam, gdy mam podjąć gości, bo sama nie zjadłabym go, a odgrzewany nie jest już tak dobry. Proporcje podane są na średni "jednorodzinny" obiad. Można je podwoić, jeśli do stołu zasiada więcej osób. [B]Składniki Ciasto [/B]30 dkg mąki 15 dkg dobrze ochłodzonego masła 6 - 7 łyżek bardzo zimnej wody [B]Farsz[/B] Kura lub brojler o wadze 1 kg duża cebula 3 gożdziki 8 ziaren pieprzu 1 listek laurowy 6 dkg masła 15 dkg ryżu 1,5 szklanki osolonej wody 1/2 kg pieczarek 1 ząbek czosnku 5 średnich cebul (25 dkg) 3 jajka ugotowane na twardo 1 pęczek kopru 1 pęczek naci pietruszki 5 łyżek kwaśnej śmietany łyżeczka "maggi" łyżka soku cytrynowego sól, pieprz 1 łyżka śmietany i surowe żółtko do posmarowania ciasta tłuszcz do wysmarowania i trochę bułki tartej do wysypania formy Najpierw przygotowujemy ciasto. Mąkę łączymy z podzielonym na małe kawałeczki zimnym masłem, nie zapominając o szczypcie soli. Ciasto wyrabiamy rękami tak długo, aż zaczną się tworzyć grudki. Wówczas dodajemy zimną wodę i wyrabiamy gładkie ciasto, z którego formujemy kulę i zawinięte w folię spożywczą wkładamy na 2 godziny do lodówki. Teraz przygotowujemy farsz. Kurę wkładamy do wrzątku wraz z dużą cebulą, w którą wbiliśmy 3 gożdziki. Do wywaru dodajemy też 8 ziaren pieprzu i listek laurowy. Włoszczyzny nie dodajemy. Wrzątek solimy do smaku. Gdy kura ugotowana, wyjmujemy ją z wrzątku i nieco ochładzamy. Po zdjęciu i odrzuceniu skóry, oddzielamy ostrożnie mięso od kości, krojąc je na małe (1 cm) kawałki. W rondlu rozpuszczamy 3 dkg masła, a gdy masło zacznie mrugać, do rondla wsypujemy ryż uprzednio umyty i osączony. Mieszając, ryż przesmażamy w maśle przez 5 minut po czym zalewamy 1,5 szklanki osolonej wody. Po 15 minutach gotowania pod przykryciem, ryż jest dostatecznie miękki. Pieczarki czyścimy i myjemy, a następnie kroimy na cienkie plasterki, które niezbyt drobno siekamy. Po obraniu, ząbek czosnku rozgniatamy z solą. Cebule obieramy i drobno siekamy. W patelni rozgrzewamy 3 dkg masła, na tłuszcz wsypujemy cebulę i czosnek, a po chwili przygotowane pieczarki. Mieszając od czasu do czasu dusimy pieczarki i cebulę na średnim ogniu przez ok. 20 minut. Ugotowane na twardo jajka siekamy dość drobno. Koperek i pietruszkę również siekamy drobno. Z mięsa kury, ryżu, uduszonych z cebulą pieczarek, posiekanych jaj, kopru i pietruszki, 5 łyżek kwaśnej śmietany, łyżeczki przyprawy typu "maggi", łyżki soku cytrynowego i sporej szczypty pieprzu wyrabiamy jednolity farsz, dosalając go w razie potrzeby. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na lekko omączonej stolnicy na 1/2 cm grubości. Częścią ciasta wylepiamy dokładnie dno i boki, aż po krawędzie ( wysmarowaną tłuszczem i skąpo oprószonej bułką tartą) formę ogniotrwałą. Do wylepionej ciastem formy nakładamy równomiernie farsz, leciutko go uciskając Farsz pokrywamy resztą rozwałkowanego ciasta, przyciskając jego brzegi do ciasta pokrywającego brzegi formy, tak by się dobrze zlepiły. Powierzchnię ciasta nakłuwamy kilkakrotnie widelcem, by ułatwić w czasie pieczenia pasztetu ujście pary. Łyżkę śmietany mieszamy z surowym żółtkiem i smarujemy tą mieszaniną powierzchnię pasztetu. Formę wsuwamy do silnie nagrzanego piekarnika i pasztet pieczemy w temperaturze ok. 220 st. przez 30 - 35 minut. Pasztet podajemy do stołu natychmiast po wyjęciu z piekarnika, w formie, w której się wypiekał. Do rosyjskiego pasztetu z kury podać możemy esencjonalny sos pomidorowy, sałatkę z cykorii, pikle, korniszony lub marynowane grzybki. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pasty i pasztety
"Kurnik" - rosyjski pasztet z kury
Top
Bottom