- Wrz 23, 2004
- 10,244
- 3
- 38
Nie wiem czy taka potrawa istnieje naprawdę, ale zainspirowała mnie bohaterka z moich ulubionych kryminałów, dr Scarpetta, która mniej więcej taki przepis podała a ja go tylko ociupinkę zmodyfikowałam:
szeroki makaron żółty i zielony (pappardelle) ( ja miałam jakiś inny, nie wiem jaki, nie znam się)
puszka pomidorów ( albo świeże, dojrzałe na słońcu
)
papryka czerwona słodka ( ja dałam połowę)
cebula
kiełbaski cienkie ( ja dałam jakąś leśną, średnio grubą)
parmezan
ja dodałam już sama od siebie:
trochę oliwy
2 ząbki czosnku
świeżą bazylię
sól, pieprz kolorowy świeżo mielony
w rondlu udusić pomidory, dodać do nich pokrojoną cebulę i paprykę, razem dusić aż warzywa odpowiednio zmiękną, dodać oliwę, czosnek, przyprawić solą i pieprzem, dodać bazylię i na koniec kiełbaski, dobrze zagrzać.
Ugotować makaron al dente, wymieszać z sosem, posypać parmezanem.

szeroki makaron żółty i zielony (pappardelle) ( ja miałam jakiś inny, nie wiem jaki, nie znam się)
puszka pomidorów ( albo świeże, dojrzałe na słońcu

papryka czerwona słodka ( ja dałam połowę)
cebula
kiełbaski cienkie ( ja dałam jakąś leśną, średnio grubą)
parmezan
ja dodałam już sama od siebie:
trochę oliwy
2 ząbki czosnku
świeżą bazylię
sól, pieprz kolorowy świeżo mielony
w rondlu udusić pomidory, dodać do nich pokrojoną cebulę i paprykę, razem dusić aż warzywa odpowiednio zmiękną, dodać oliwę, czosnek, przyprawić solą i pieprzem, dodać bazylię i na koniec kiełbaski, dobrze zagrzać.
Ugotować makaron al dente, wymieszać z sosem, posypać parmezanem.

