"le pappardelle del Cantunzien"

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Nie wiem czy taka potrawa istnieje naprawdę, ale zainspirowała mnie bohaterka z moich ulubionych kryminałów, dr Scarpetta, która mniej więcej taki przepis podała a ja go tylko ociupinkę zmodyfikowałam:

szeroki makaron żółty i zielony (pappardelle) ( ja miałam jakiś inny, nie wiem jaki, nie znam się)
puszka pomidorów ( albo świeże, dojrzałe na słońcu
icon_biggrin.gif
)
papryka czerwona słodka ( ja dałam połowę)
cebula
kiełbaski cienkie ( ja dałam jakąś leśną, średnio grubą)
parmezan

ja dodałam już sama od siebie:
trochę oliwy
2 ząbki czosnku
świeżą bazylię
sól, pieprz kolorowy świeżo mielony

w rondlu udusić pomidory, dodać do nich pokrojoną cebulę i paprykę, razem dusić aż warzywa odpowiednio zmiękną, dodać oliwę, czosnek, przyprawić solą i pieprzem, dodać bazylię i na koniec kiełbaski, dobrze zagrzać.
Ugotować makaron al dente, wymieszać z sosem, posypać parmezanem.

papardelle_003.jpg

papardelle_014.jpg
 

Załączniki

  • papardelle_003.jpg
    papardelle_003.jpg
    104.3 KB · Wyświetleń: 2
  • papardelle_014.jpg
    papardelle_014.jpg
    120.8 KB · Wyświetleń: 2
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy