Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Tanie danie niesłychanie
"Niebo i ziemia"
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 956739" data-attributes="member: 10341"><p>Przepis o tej niecodziennej nazwie znalazłam w książce Macieja Halbańskiego &quot;Potrawy z różnych stron świata&quot; w kuchni niemieckiej. Proporcje podane są dla 4 osób.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>60 dkg kaszanki</p><p>1 kg ziemniaków</p><p>75 dkg kwaśnych jabłek</p><p>10 dkg słoniny</p><p>cebula</p><p>łyżeczka cukru</p><p>sól</p><p></p><p>Ziemniaki i jabłka obieramy, z jabłek usuwamy gniazda nasienne. Gotujemy osobno ziemniaki w posolonej wodzie i osobno w niewielkiej ilości wody jabłka pokrojone w talarki. Ugotowane ziemniaki odcedzamy i dokładnie ucieramy (tłuczemy). Jabłka (bez wody) przecieramy przez cedzak, dodajemy łyżeczkę cukru, mieszamy i miazgę łączymy z ziemniakami, i trzymamy w cieple. </p><p>Słoninę kroimy w kostkę, cebulę drobno siekamy. Na stopionej słoninie rumienimy cebulę i przysmażamy z obu stron plastry kaszanki. Podajemy purée ziemniaczano-jabłkowe obłożone plastrami kaszanki, z cebulą i skwarkami. Smaczne, tanie i odmienne od naszych danie obiadowe.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 956739, member: 10341"] Przepis o tej niecodziennej nazwie znalazłam w książce Macieja Halbańskiego "Potrawy z różnych stron świata" w kuchni niemieckiej. Proporcje podane są dla 4 osób. [B]Składniki [/B]60 dkg kaszanki 1 kg ziemniaków 75 dkg kwaśnych jabłek 10 dkg słoniny cebula łyżeczka cukru sól Ziemniaki i jabłka obieramy, z jabłek usuwamy gniazda nasienne. Gotujemy osobno ziemniaki w posolonej wodzie i osobno w niewielkiej ilości wody jabłka pokrojone w talarki. Ugotowane ziemniaki odcedzamy i dokładnie ucieramy (tłuczemy). Jabłka (bez wody) przecieramy przez cedzak, dodajemy łyżeczkę cukru, mieszamy i miazgę łączymy z ziemniakami, i trzymamy w cieple. Słoninę kroimy w kostkę, cebulę drobno siekamy. Na stopionej słoninie rumienimy cebulę i przysmażamy z obu stron plastry kaszanki. Podajemy purée ziemniaczano-jabłkowe obłożone plastrami kaszanki, z cebulą i skwarkami. Smaczne, tanie i odmienne od naszych danie obiadowe. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Tanie danie niesłychanie
"Niebo i ziemia"
Top
Bottom