"Sushi" biszkoptowe

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
P2101066.JPG


Składniki:

Ciasto na roladę:

4 jajka (białka i żółtka oddzielone),
4-5 łyżek cukru
4 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej

Masa ryżowa:

1/2 filiżanki ryżu typu arborio (odważyłam i było go 100g)
1,5 filiżanki wody
Mleko gorące (ok. 500 ml)
Ok. 50 – 70 g wiórek kokosowych
70 g białej czekolady
125 ml śmietany kremówki (30%)
Ewentualnie 1 łyżeczka żelatyny (ja nie dawałam)

Dodatkowo:

Puszka mango
100 g czekolady gorzkiej
6-7 łyżek śmietany kremówki (30%)

Zaczynamy od ugotowania ryżu, który należy zalać wodą w rondelku. Gotować na małym ogniu do momentu aż cała woda się wchłonie. Teraz należy stopniowo dolewać gorące mleko, dodać wiórki kokosowe i wciąż gotować ryż na malutkim ogniu (gotowałam ok. ½ godziny). Ugotowany ryż powinien być bardzo gęsty a ziarenka ryżu mięciutkie. Czekoladę należy podzielić na małe kawałki i dorzucić do ryżu (wciąż na małym ogniu). Ciągle mieszając, doprowadzić do rozpuszczenia się czekolady. Gdyby ryż zrobił się bardziej rzadki, przytrzymać na malutkim ogniu, bez przykrycia, od czasu do czasu przemieszać. Odstawić do zupełnego wystygnięcia. Ryż powinien wtedy jeszcze zgęstnieć. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Dodać do ryżu 2 łyżki ubitej śmietanki i wymieszać a następnie dodać resztę śmietanki i znów wymieszać delikatnie. Odstawić do lodówki.
Ciasto na biszkopt/roladę możemy zrobić wg własnego przepisu. Ja ubiłam żółtka z połową podanego cukru a białka z drugą połową. Masę żółtkową wymieszać delikatnie z pianą z białek a na to przesiać mąkę i bardzo delikatnie wymieszać.
Ciasto wylać na blachę (ja użyłam tej z wyposażenia piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównać i piec ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni – termoobieg. Upieczone wyjąć i wyłożyć na ściereczkę posypaną cukrem pudrem. Teraz przyda się nam miarka-linijka. Lekko wystudzone ciasto należy podzielić na równe prostokąty – 12. Jeden brzeg ciasta podzieliłam na trzy części a drugi na 4 części i przecięłam ostrym nożem.
Mango odcedzić z soku i pokroić na długie paski o przekroju kwadratu (1x1cm), a sok lekko rozcieńczyć przegotowaną wodą. Zimny biszkopt należy bardzo delikatnie (biszkopt jeszcze zwilgotnieje od kremu)zwilżyć przygotowanym sokiem (najwygodniej pędzelkiem).
Masę wyjąć z lodówki i smarować nią prostokąty biszkoptu, zostawiając ok. 0,5 cm wolnego brzegu, na krótszych bokach. Masy powinno być tak na ok. 1 cm. Na środku masy układamy paski z mango (wzdłuż krótkiego boku), a następnie te krótkie brzegi zakładamy do siebie, tak aby się stykały, ponad mango, tworząc tym samym malutką roladę o długości krótkiego boku prostokąta. I tak powstanie nam 12 roladek , które należy posmarować (pędzelkiem to robiłam) rozpuszczoną czekoladą wymieszaną z kremówką. Układamy na tacy i szybko odstawiamy do lodówki. Mocno schłodzone roladki, możemy podzielić dodatkowo na 2-3 części , na jeden kęs każdy kawałek.

P2101076.JPG
 

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Margot @ 19 Feb 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1094698oj , to ostatnie zdjęcie , muszę dokładnie poczytać bo trochę nie kumam , to się zwija 12 malutkich rolad tak?
tak, dokładnie właśnie tak. Moje roladki miały mniej więcej wymiary : 11,5 x 8 cm. Wyjdzie nam 12 roladek o długości 11,5cm każda. A te można jeszcze przeciąć na dwie lub nawet i trzy części, aby były na jeden kęs
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Margot @ 19 Feb 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1094706no tak takie na jeden kęs , a takie malutkie dobrze się zwija?Dobrze to się trzyma?
i zwija się dobrze, i trzyma też dobrze. Biszkopt zrobi się wilgotny od masy (wcześniej ciupinkę go nasączyć trzeba, żeby się poddał) i przykleja się do niej. Układam tym złączeniem do spodu. Potem jeszcze pomalowane czekoladą i nic się nie rozwala.
 

Neit

Member
Mar 14, 2006
116
0
0
Jakie to apetycznie wygląda. Mam tylko nadzieję, że nie przypomina prawdziwego sushi (którego szczerze nie cierpię). Musze przetestować. Dodaję do kolejki
icon_smile.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy