- Sty 2, 2008
- 13,189
- 7,896
- 113
Ulubiona pomidorowa mojego męża, zawsze gdy mówię, że na obiad będzie pomidorowa, to z nadzieją w głosie pyta "czy ta ostra?"
Przepis pochodzi z książeczki "Zupy" z serii Biblioteczka Poradnika Domowego. W jej węgierskość nie do końca wierzę, stąd ten cudzysłów
, ale tak została w tej książce nazwana. Podaję z moimi zmianami
"Węgierska" zupa pomidorowa
Składniki:
25 dag chudej wieprzowiny bez kości (u mnie najczęściej szynka)
2 cebule
1 łyżka oliwy
kostka bulionu warzywnego
przecier pomidorowy - ok. 700 ml *
słodka i ostra papryka w proszku, sól, pieprz, ew. cukier
natka pietruszki do dekoracji
ugotowany drobny makaron
Cebule pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie. Mięso pokroić na malutkie kawałki, dodać do cebuli, smażyć kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Zestawić patelnię z ognia, chwilkę poczekać, dodać papryki w proszku **, wymieszać, postawić patelnię na ogniu i jeszcze chwilę (2-3 sekundy) smażyć. Przełożyć mięso z cebulą do garnka, wlać 5 szklanek wody, wrzucić kostkę bulionową, osolić (z umiarem, bo w kostce już jest sól). Gotować na małym ogniu około 40 minut, aż mięso będzie miękkie.
Do zupy wlać przecier pomidorowy, doprawić pieprzem, jeśli trzeba - solą i papryką (zupa powinna być pikantna). Z reguły dodaję też trochę cukru, żeby przełamać kwaśny smak pomidorów.
Zupę podawać z makaronem, posypaną natką pietruszki.
* w oryginalnym przepisie było trzeba 1 kg pomidorów pokroić na ćwiartki, udusić i przetrzeć przez sitko - zastąpiłam domowym przecierem pomidorowym
** w książce wszystkie przyprawy dodawali dopiero na końcu, ja wolę, żeby zupa gotowała się już z przyprawami, bo wtedy mięso przejdzie ich smakiem
Przepis pochodzi z książeczki "Zupy" z serii Biblioteczka Poradnika Domowego. W jej węgierskość nie do końca wierzę, stąd ten cudzysłów

"Węgierska" zupa pomidorowa
Składniki:
25 dag chudej wieprzowiny bez kości (u mnie najczęściej szynka)
2 cebule
1 łyżka oliwy
kostka bulionu warzywnego
przecier pomidorowy - ok. 700 ml *
słodka i ostra papryka w proszku, sól, pieprz, ew. cukier
natka pietruszki do dekoracji
ugotowany drobny makaron
Cebule pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie. Mięso pokroić na malutkie kawałki, dodać do cebuli, smażyć kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Zestawić patelnię z ognia, chwilkę poczekać, dodać papryki w proszku **, wymieszać, postawić patelnię na ogniu i jeszcze chwilę (2-3 sekundy) smażyć. Przełożyć mięso z cebulą do garnka, wlać 5 szklanek wody, wrzucić kostkę bulionową, osolić (z umiarem, bo w kostce już jest sól). Gotować na małym ogniu około 40 minut, aż mięso będzie miękkie.
Do zupy wlać przecier pomidorowy, doprawić pieprzem, jeśli trzeba - solą i papryką (zupa powinna być pikantna). Z reguły dodaję też trochę cukru, żeby przełamać kwaśny smak pomidorów.
Zupę podawać z makaronem, posypaną natką pietruszki.

* w oryginalnym przepisie było trzeba 1 kg pomidorów pokroić na ćwiartki, udusić i przetrzeć przez sitko - zastąpiłam domowym przecierem pomidorowym
** w książce wszystkie przyprawy dodawali dopiero na końcu, ja wolę, żeby zupa gotowała się już z przyprawami, bo wtedy mięso przejdzie ich smakiem