"Węgierska" zupa pomidorowa

AnkaP

Well-known member
Sty 2, 2008
13,189
7,896
113
Ulubiona pomidorowa mojego męża, zawsze gdy mówię, że na obiad będzie pomidorowa, to z nadzieją w głosie pyta "czy ta ostra?"

Przepis pochodzi z książeczki "Zupy" z serii Biblioteczka Poradnika Domowego. W jej węgierskość nie do końca wierzę, stąd ten cudzysłów
icon_biggrin.gif
, ale tak została w tej książce nazwana. Podaję z moimi zmianami


"Węgierska" zupa pomidorowa


Składniki:
25 dag chudej wieprzowiny bez kości (u mnie najczęściej szynka)
2 cebule
1 łyżka oliwy
kostka bulionu warzywnego
przecier pomidorowy - ok. 700 ml *
słodka i ostra papryka w proszku, sól, pieprz, ew. cukier
natka pietruszki do dekoracji
ugotowany drobny makaron

Cebule pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie. Mięso pokroić na malutkie kawałki, dodać do cebuli, smażyć kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Zestawić patelnię z ognia, chwilkę poczekać, dodać papryki w proszku **, wymieszać, postawić patelnię na ogniu i jeszcze chwilę (2-3 sekundy) smażyć. Przełożyć mięso z cebulą do garnka, wlać 5 szklanek wody, wrzucić kostkę bulionową, osolić (z umiarem, bo w kostce już jest sól). Gotować na małym ogniu około 40 minut, aż mięso będzie miękkie.
Do zupy wlać przecier pomidorowy, doprawić pieprzem, jeśli trzeba - solą i papryką (zupa powinna być pikantna). Z reguły dodaję też trochę cukru, żeby przełamać kwaśny smak pomidorów.
Zupę podawać z makaronem, posypaną natką pietruszki.

DSC00151.JPG

* w oryginalnym przepisie było trzeba 1 kg pomidorów pokroić na ćwiartki, udusić i przetrzeć przez sitko - zastąpiłam domowym przecierem pomidorowym
** w książce wszystkie przyprawy dodawali dopiero na końcu, ja wolę, żeby zupa gotowała się już z przyprawami, bo wtedy mięso przejdzie ich smakiem

 

Załączniki

  • DSC00151.JPG
    DSC00151.JPG
    157.4 KB · Wyświetleń: 0
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy